Predstavljena knjiga „Strah od guštera“

1
Predstavljena knjiga

U Kulturnom centru na Palama sinoć je promovisana knjiga Dragana Kovačevića „Strah od guštera“ koja govori o žrtvama udbaških tortura i stradanju nevinih ljudi na području Čajniča nakon Drugog svjetskog rata.

Kovačević je izjavio novinarima da je knjiga svjedočanstvo o ružnim vremenima i počast ljudima koji su trpjeli zbog tih vremena.

On je naveo da naziv „Strah od guštera“ potiče od stare srpske izreke „koga su guje klale, on se i guštera boji“, te da je to priča koja je morala biti ispičana.

„Glavni lik ove knjige je moja baka koja je bila žrtva torture, žrtva sistema vrijednosti i žrtva komunističkog sistema. NJu su kao trudnu ženu hapsili, privodili samo zbog toga što je njen brat bio pripadnik četničkih jedinica, iako je već godinama mrtav“, naveo je Kovačević i dodao da su svi likovi iz knjige stvarne osobe koje su živjele u selu Starinjići kod Čajniča, ali su odavno mrtve.

Prema njegovim riječima, ideja za knjigu je nastala davno, ali ju je napisao kada je završio fakultet 2011. godine. Bilo je problema i za njeno objavljivanje, ali je zahvaljujući protojereju Momiru Vasiljeviću knjiga ugledala svjetlost dana.

Recenzent knjige protojerej-stavrofor iz Čajniča Momir Vasiljević rekao je da u čajničkom kraju nema srpske kuće koja nije stradala poslije Drugog svjetskog rata.

„Kada sam se vratio u Čajniče u jednom dahu sam pročitao knjigu i divio sam se Draganovoj odvažnosti. O onome o čemu se dugo ćutalo on je rječito progovorio, baš onako kako je njegova hrabra baka to podnosila i pričala. Kako je ona pričala on je to sve stavio na papir bez imalo dotjerivanja, a ono što mi se posebno svidjelo jeste da pisanjem knjige nije širio nikakvu mržnju, niti uperio prst u nekoga, već je skrio počinitelje“, istakao je Vasiljević.

On je dodao da je knjiga živo i istinito svjedočanstvo o poslijeratnom stradanju Srba na području Čajniča, te da je, nažalost, bilo toga i u drugim krajevima.

Promocija knjige održana je u zajedničkoj organizaciji Srednjoškolskog centra „Pale“ i Klulturno-sportskog centra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Odlična promocija knjige mladog autora, organizatorima koji su odlično osmislili sam program sve pohvale.