Predstavljena knjiga „Protini zapisi“

0

HAN PIJESAK – U okviru četvrte književne manifestacije “Čučkovi književni susreti“, večeras je u Han Pijesku predstavljena knjiga pod nazivom “Protini zapisi“, autora Milorada Lukića iz Vlasenice. Knjiga je posvećena Đorđu Markoviću, koji je u Vlasenicu došao iz Zelene kod Modriče, na prelazu između dva carstva, turskog i austrougarskog, ali nema grobno mjesto.

Lukić je istakao da je srpski narod došao u ove krajeve, kao jedno od najjačih plemena od drugih doseljenih naroda.

„Srpski narod imao je svoj jezik i gradio je moralnu piramidu. Nije činio nikome ništa što nije želio da njemu drugi čine. Narod koji nije osvajao, već se branio i koji je u 500 godina robovanja sačuvao vjeru i kosovski ep, došao je danas u poziciju da oni narodi, koji su iz njega ponikli i nemaju autohtonu dimenziju, već istorijsku, uzimaju jezik i istoriju i prekrajaju“, rekao je Lukić.

On je istakao da za Srbe najveće nesreće predstavljaju globalizam i pacifizam, kojima se za sada oduprla jedino književnost.

Direktorka Narodne biblioteke „Branko Čučak“ u Han Pijesku Ozrenka Đurić istakla je na promociji da je Lukić rođen 1927. godine u Rači kod Vlasenice, a završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Autor je romana “Čovjek bez zaštite“, “Glavni svjedok“, “Praoci i potomci“, “Čuvari tajne“, “Doktor Spaso“ i drugih.

Svoje stihove na ovoj književnoj manifestaciji su govorili Milovan Lelek, Aćim Todorović, Milutin Savčić i Ivan Šarac, svi sa Han Pijeska.

Povodom “Čučkovih književnih susreta“, koji traju od 16. do 18. marta, sutra u 13.00 časova biće održano “Čučkovo popodne“, sa potpredsjednikom Srpske Emilom Vlajkijem.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare