Predstavljena knjiga „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija“

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i Muzejskoj zbirci promovisana je večeras knjiga „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija“ autora Svetozara Savića iz Podgorice.
Savić je rekao da se u knjizi obrađuju vina proizvedena u malim porodičnim vinarijama Crne Gore, o ljudima koji proizvode vina, vole grožđe i produkciju vina.

„Bio sam ubijeđen da poznajem Crnu Goru što se tiče vinogradarskog aspekta, da poznajem sve te vinograde, ali kada dođete na teren uvijek izniknu neke nove situacije i tek onda vidite kako malo poznajete svoju zemlju i ljude neobičnog entuzijazma“, rekao je Savić.

On je naglasio da je, što se tiče vina i produkcije vina u Crnoj Gori, čak 70 odsto raznih vina organskog porijekla, što ga je fasciniralo zato što se danas koristi veliki broj sintetičkih aditiva koji stimulišu fermentaciju vina.

Govoreći o tipovima, odnosno kategorijama vina, Savić je rekao da u Crnoj Gori uglavnom dominira vino „vranac“, dok su se u posljednjih 30 godina izdvojile autohtone sorte vinove loze „krstač“, „žižak“, „kratošija“, „čubrica“, što su posljednja genetska istraživanja to potvrdila.

„Crnogorska politika, kada su u pitanju vina, temelji se na tome da zadrži površine pod autohtonim sortama, da ih ne bi tzv. kolonizatori vinogradarske sorte potisnuli“, rekao je Savić.

Savićeva knjiga o crnogorskim vinima, koja je pisana na maternjem i engleskom jeziku, dobila je najveću nagradu u Parizu 2014. godine, koju mu je 2015. godine uručila „Organizacija za vinovu lozu i vino“, sa sjedištem u Parizu.

Ističući da su prilikom odlučivanja o dodjeli nagrada bili prisutni najveći svjetski eksperti iz ove oblasti iz Australije, Francuske, Italije, Savić je rekao da se osjećao neobično da pored takvih vinogradarskih gorostasa sjedi neko iz male Crne Gore.

„Jedan od komentara zašto sam dobio nagradu jeste da sam doprinio prepoznavanju terena i područja koja su nepoznata Evropi i svjetskoj zajednici za uzgoj vinove loze“, rekao je Savić.

Knjiga „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarina“ izašla je u izdanju „Matice crnogorske“ iz Podgovrice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare