Predstavljena knjiga o torturama u zloglasnom logoru „Silos“

0

ZVORNIK – Torturu koju je kao dvadesetogodišnjak preživio u zloglasnom logoru „Silos“ u Tarčinu Jankica Janko Samouković opisao je u romanu „Priča o nikome i ničemu“ i večeras ga predstavio Zvorničanima.

„Takozvana Armije BiH uhapsila me kao civila i odvela u `Silos` u kome su se dešavale mnoge ružne stvari za oko 700 zatvorenika koji su prošli kroz taj logor“, rekao je Srni Samouković.

Prema njegovim riječima, sve što je u logoru preživio ružno i neprijatno prenosio je na papir, ne pretpostavljajući da se od toga može napisati knjiga.

Torturu je, kaže, preživio samo pukom srećom, jer je bio razmijenjen.

Da piše o tome šta mu se dešavalo tokom zatočeništva povjerio je nekim ljudima, a neuređeni tekst stigao je i do književnog kritičara Rade Vučićevića koji je napisao recenziju, što ga je ohrabrilo u daljem radu.

„Poslije te recenzije rukopis sam oblikovao u književno djelo, ne samo kao autobiografsko kazivanje, nego i psihološki širu priču koja dobija širinu i odstupa od glavne teme, ali je nekim tananim nitima ipak povezuje sa njom“, rekao je Samouković.

Samouković je rođen u Pazariću kod Sarajeva, a sada živi i radi u Višegradu.

Vučićević je u recenziji napisao da Samouković u svijetu literature predstavlja sasvim nepoznato ime i vjerovatno bi ubuduće tako i ostalo da igrom slučaja nije dospio u logor smrti, gdje je sa svojim nacionalnim sapatnicima doživio i, srećom, preživio golgotu Pazarića, „Silosa“, Tarčina.

Recenzent Stanislav Tomić rekao je da se stiče utisak da Samouković u ovoj knjizi zapravo opisuje dva logora, jedan vidljivi i jedan nevidljivi.

„Prvi logor je `Silos` u Tarčinu, a drugi onaj u kome je zatočeno čovječanstvo, logor lažnog progresa“, rekao je Tomić.

Knjiga je izašla u izdanju izdavačke kuće „As oglas“ iz Zvornika, čiji je direktoe Dejan Spasojević rekao da je roman nagrađen na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku i da ima dobar prijem kod čitalačke publike.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare