Predstavljena knjiga o Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine predstavljena je knjiga „Drugi šematizam“, čiji je autor episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa uređivačkim odborom i sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske, a u kojoj su obrađeni istorijski i statistički podaci od osnivanja te eparhije do 30. novembra 2015. godine.  
Recenzent knjige sinđel Danilo Gavranović rekao je da je „Šematizam“ knjiga koja pokazuje presjek stanja jedne uprave, u ovom slučaju Eparhije zvorničko-tuzlanske, dodavši da su prvi šematizmi počeli da se štampaju dolaskom
Austrougarske monarhije na ove prostore, odnosno u 19. vijeku.

Sinđel Gavranović je naglasio da Eparhija zvorničko-tuzlanska nije imala svoj šematizam sve do 1977. godine, kada je pripremljen i odštampan „Prvi šematizam“, koji je donio prve osnovne podatke sa imenima sveštenika, parohija i hramova, sa nešto malo fotografija.

„Ovaj `Šematizam` donosi istorijske podatke u kojima se opisuje istorijat Eparhije zvorničko-tuzlanske, arhijerejska namjesništva i svaka parohija“, rekao je sinoć sinđel Gavranović.

Protođakon Žarko Mijatović je, govoreći o knjizi, istakao da knjiga predstavlja nepresušni izvor podataka na osnovu kojih je moguće pratiti život i rad Eparhije i njeno istorijsko postojanje.

„Potreba izlaska ove knjige pojavila se odavno pošto je prošlo 37 godina od izlaska `Prvog šematizma` 1977. godine. Pojava `Drugog šematizma` diktirana je obavezom da se ostavi autentično svjedočanstvo o ovome periodu života Eparhije zvorničko-tuzlanske“, rekao je protođakon Mijatović.

Prema njegovim riječima, misija sadašnjeg „Šematizma“, kao i onog iz 1977. godine, jeste da adekvatno i realno prikaže sve što je urađeno u ovom periodu u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

„Osnovni cilj knjige jeste analitički zbirni prikaz podataka o eparhijskim tijelima, manastirima eparhije, o arhijerejskim namjesništvima i parohijama koje pripadaju tom namjesništvu“, rekao je protođakon Mijatović.

Protojerej Vidoje Lukić naglasio je da je Mitropolija zvornička osnovana 1232. godine, te da je Zvornik bio sjedište mitropolita sve do 1852. godine i istakao da je u tom vremenu crkveni život na ovom području bio istinski organizovan.

Podsjetivši da se zvorničko namjesništvo od 1992. godine prostiralo na osam opština birčanske regije i da je imalo 30 parohija i crkvenih opštine, Lukić je rekao da je 2013. godine izvršena reorganizacija arhijerejskog namjesništva, među njima i zvorničkog, tako da u sastavu zvorničkog namjesništva sada ima 19 crkvenih opština i 18 parohija.

Knjigu „Drugi šematizam“, objavio je Upravni odbor Eparhije zvorničko-tuzlanske, štampala je zvornička „Eurografika“ u tiražu od 1.000 primjeraka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare