Predstavljena knjiga Ljubiše Vladušića

0

Na Ekonomskom fakultetu na Palama promovisana je knjiga „Štednja i ekonomski rast u BiH“, čiji je autor profesor ovog fakulteta i bivši viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić.

Knjiga je višegodišnji Vladušićev rad na problematici od značaja za ekonomiju i strategiju razvoja svake države.

Vladušić je rekao da se u knjizi govori o štednji, koja čini domaću akumulaciju i njenoj alokaciji kroz investicije u nešto što će donijeti ekonomski rast, dodavši da akumulacija u BiH nije na tom nivou da može obezbijediti investicije, što zemlju dovodi u zavisnost od stranih investicija.

Prema njegovim riječima, u knjizi je pojašnjeno da uzimanje strane akumulacije ne mora biti i loše za BiH, naprotiv, uz domaću akumulaciju to može biti progresivni i koristan pristup u ekonomskom razvoju, ukoliko se ona koristi na pravi način.

„Ovo pitanje je kompleksnije analizirano u knjizi, a podaci i analize o kojima se tu govori, sigurno bi mogli značajno uticati na poboljšanje cjelokupne situacije, ne samo u privredi, nego i objašnjenje kako i građani BiH mogu bolje živjeti“, rekao je autor.

Recenzent knjige Novo Plakalović koji je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da tema knjiga veoma važna ne samo za ekonomski razvoj BiH, već za svaku državu, te da autor istražuje ulogu i značaj štednje građana i preduzeća u finansiranju ekonomskog razvoja BiH.

Prema njegovim riječima, ta tema je bila zanemarena, s obzirom da je razvoj u BiH najvećim dijelom finansiran uvozom strane akumulacije putem kredita, direktnih investicija, finansijskih ulaganja preko banaka.

„Jedan od sigurnijih izvora za razvoj zemlje je domaća štednja, koja predstavlja jedan od osnovnih faktora koji mogu pozitivno uticati na ekonomski razvoj“, istakao je Plakalović dodavši da se štednja u komercijalnim bankama u BiH od 1997. pa do prošle godine, povećala 11 puta, te da je ona porasla za 200 miliona KM od početka finansijske krize pa do danas.

Na promociji knjige su govorili guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, recenzent knjige Nikola Gluhović, v.d. dekana Ekonomskog fakulteta na Palama, te Piter Nikol, prvi guverner Centralne banke BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare