Predstavljena knjiga Cvetka Stojkanovića

0

ZVORNIK – Knjiga „Ustanak Srba u istočnoj Bosni 1941/42. godine – Uspon i slom“, autora Cvetka Stojkanovića iz Bajine Bašte, promovisana je večeras u Zvorniku.


Stojkanović je tokom promocije rekao da je odavno poznato da se u istoriografiji i zvaničnoj istoriji o Drugom svjetskom ratu na prostoru istočne Bosne, osim zvanične politike o faktičkom i izvornom stanju o događajima, vrlo malo zna.

„To me kao gimnazijalca ponukalo da slušajući priče mojih predaka koji su išli od Bajine Bašte do Zvornika, oko stotinu kilometara da brane slobodnu teritoriju u istočnoj Bosni, dam doprinos u otkrivanju istine o događajima, koje je zvanična istorija prikrivala“, rekao je Stojkanović.

Podsjećajući da je u to vrijeme u Srbiji bila slobodna Užička Republika o kojoj se sve zna, jer se o tome učilo u zvaničnim udžbenicima, Stojkanović je naglasio da ni riječi nije bilo o duplo većoj slobodnoj teritoriji u Istočnoj Bosni, koja se prostirala od Hercegovine, preko Jahorine, Romanije, Crvenih stijena do Zvornika.

„Nažalost, ove slobodne teritorije nisu se mogle odbraniti, jer su se sve snage od Nijemaca, ustaša i domaćih izdajnika udružile da slome otpor, što se tragično završilo po srpski narod koji je branio tu teritoriju“, rekao je Stojkanović.

Govoreći o Josipu Brozu Titu i njegovoj istorijskoj ulozi u tom vremenu, Stojkanović je naglasio „da je Broz u proglasu jasno rekao da ga ne interesuje sudbina naroda, nego revolucija“.

Arheolog i istoričar Mirko Babić iz Bijeljine istakao je da je Stojkanović bez ikakve podrške, bez mentora i recenzenta, vođen svojom savješću za nepune dvije godine napisao knjigu, kojom je svima održao lekciju o događajima na ovom prostoru u Drugom svjetskom ratu.

„Kada bi samo dio podataka iz njegovih knjiga o Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i o ovom posljednjem, ušao u zvanične udžbenike istorije, bio bi to vrlo značajan iskorak u poznavanju istorijskih činjenica iz tih perioda“, rekao je Babić.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zvornika Rade Perić rekao je da je neophodno, radi istorijske istine, proučavati građu koja se temelji na istinskim i stvarnim događajima iz naše prošlosti.

„Knjiga autora Stojkanovića temelji se na originalnim dokumentima iz tog perioda i predstavlja veliki doprinos u sveobuhvatnom sagledavanju istinitih događaja iz naše burne prošlosti“, naglasio je Perić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare