Predstavljena knjiga „Crnjanski-biografija jednog osećanja“ Mila Lompara

0

Promocija knjige „Crnjanski – biografija jednog osećanja“ autora Mila Lompara, koja govori o njegovom položaju u srpskoj kulturi, održana je juče na Filozofskom fakultetu na Palama.

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Milo Lompar podsjetio je da je knjiga izašla prošle godine, da predstavlja jednu vrstu duhovne biografije najvećeg modernog srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

„To znači da ne pretresa svaku činjenicu njegovog života, nego dotiče one činjenice i događaje koji su igrali presudnu ulogu u oblikovanju njegovog kulturološkog lika. To znači njegov položaj u kulturi koji je važio u vremenima pre Drugog svetskog rata i posle, a u nekom smislu važi i danas“, naveo je Lompar koji je i predsjednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Lompar je rekao da je pokušao da otkrije niti koje vode od pisca i njegovog unutrašnjeg osjećanja do njegovog položaja u kulturi, a preko toga do nečeg univerzalnog što dotiče novu situaciju unutar svjetske književnosti, tako da je pravio paralele i u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, u svojim knjigama o Crnjanskom, a napisao ih je četiri, pokušavao je da iz različitih uglova osvijetli ovu neuporedivu ličnost srpske kulture.

Profesor sociologije kulture Zoran Avramović iz Srbije rekao je da knjiga govori o izuzetnom studiju, naučnom ogledu o Crnjanskom i da je to jedno istraživanje koje nije tipično, nije biografsko ispitivanje života i djela Crnjanskog već pokušaj da se kroz psihologiju ličnosti njegovog djela i mjesta u društvu osvjetli njegovo mjesto u srpskoj kulturi.

„Ova knjiga je značajana zbog toga što nam osvetljava jednog od najvećih srpskih pisaca na jedan poseban način, a to je njegovo mesto u književnosti, u politici i Kraljevini Jugoslaviji i njegovo mesto u srpskoj književnosti. U tom smislu knjiga je značajna zbog samog pisca i zbog osvetljavanja vremena u kome je on živeo“, istakao je Avramović.

On je dodao da to nije knjiga samo o Crnjanskom već o Kraljevini Jugoslaviji, o Srbiji, srpskom narodu, inostranstvu gdje je proveo 25 godina, ta slika je izuzetno upotpunjena vezom pisca i vremena u kome je on živio.

Istoričar književnosti Milo Lompar rođen je 19. aprila, 1962.godine u Beogradu. Završio je grupu za jugoslovenske i opštu književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje predaje Srpsku književnost 18. i 19. vijeka i kulturnu istoriju Srba.

Bio je generalni direktor „Politike“ u periodu 2005. do 2006. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare