Predstavljena epska pjesma o ofanzivi na Ilijaš

0

Na Palama je predstavljena epska pjesma „Junska neprijateljska ofanziva na Ilijaš 1995. godine“, autora Dragoslava Brnovića, u kojoj su opjevani srpski junaci proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na promociji, koju je sinoć u Kulturnom centru Pale organizovalo Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske, Brnović je rekao da je pisao o ilijaškim Nemanjićima, ilijaškim brigadama, o generalu Ratku Mladiću.

„Jedini dobitak za srpski narod iz svih ovih ratova jeste Republika Srpska, sve ostalo je poraz do poraza“, rekao je Brnović na čije je tekstove snimljeno 110 nosača zvuka.

Predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske Zoran Rebrinović rekao je novinarima da je sazrelo vrijeme za ovakvu epsku pjesmu.

„Prije četiri godine smo počeli sa istraživanjem i iz raznih izvora dobili smo informacije o proteklom ratu, tako da smo odlučili da opjevamo dio sarajevskog ratišta, a to je Ilijaš“, istakao je Rebrinović.

On je dodao da su u prvom dijelu epske pjesme opisali karakter rata, a da planiraju i drugi dio, koji će obuhvatiti bitke i bojišta, jer je sarajevsko ratište mnogo puta bilo mjesto stradanja i pogibija.

„U tradiciji srpskog naroda svaki se veliki događaj opjevavao, pa su se te pjesme generacijama prenosile, zato mi iz Udruženja duže vrijeme radimo na prikupljanju podataka iz raznih izvora, da bi njegovali kulturu sjećanja na odbrambeno-otadžbinski rat“, naveo je Rebrinović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je promocija epaskih pjesama vrlo bitna, da se ne bi zaboravila istorija i žrtve rata.

„Mislim da nema Srbina – vojnika, komandira, komandanta, koji je učestvovao u bitkama za slobodu svog naroda, koji ne bi poželio da se nađe u epskoj pjesmi i bude opjevan od narodnog pjesnika i naroda, jer je to garancija za besmrtnost i istoriju bez obzira na sva savremena dostignuća i mogućnosti tehnike – kamera, televizija“, naglasio je Savčić.

On je dodao da je došao da podrži pjesnike, narodne stvaraoce, koji na ovaj način bilježe događaje iz odbrambeno-otadžbinskog rata, što je garancija da će ostati trajno u istoriji.

Epska pjesma „Junska neprijateljska ofanziva na Ilijaš 1995. godine“
u narednom periodu biće predstavljena i u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Brčkom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare