Predstavljen zbornik „Srbi u vihoru novog svijeta“

0

BEOGRAD – Zbornik naučnih radova „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“, u izdanju „Prosvjete“ Beograd, predstavljen je danas u Beogradu na promociji na kojoj je istaknuta potreba jedinstva srpskog naroda i pravilnog razumijevanja aktuelnih promjena u svijetu, kako bi mogao da opstane.

Kourednik knjige, sociolog Slobodan Antonić, rekao je da je ovaj zbornik pravi poduhvat, a bavi se problemom koji se tiče egzistencije srpskog naroda, jer pokušava da nađe orijentire za razumijevanje promjena i pronalaženje pravog puta u svjetskom poretku koji upravo nastaje, „da bismo mogli da se spasemo kao narod“.

„LJudi, kada ne razumeju šta se dešava, politiku, istoriju, mogu ozbiljno da stradaju. Najbolji primer je ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ustaše nisu došle kao nepoznata organizacija, podmetali su bombe, ubijali ljude. Kada su preuzeli državu bilo je potpuno jasno šta će da se desi“, rekao je Antonić.

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da se Srbija suočava sa ozbirnim prijetnjama destabilizacije, koja se „sprovodi spolja, a ima unutrašnje izvođače“ zbog neprihvatanja rješenja Zapada za Kosovo i Metohiju, kao i neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Kada je reč o Republici Srpskoj, ti izazovi su toliko već srasli u BiH sa otporom srpskog naroda, da je srpski narod postao treniran da se odupre tim pritiscima“, dodao je Raković.

On je istakao da je vrlo važno što u doktrini odbrane Srbije postoji i stavka odbrane Republike Srpske, što pokazuje da Srbija Republiku Srpsku tretira kao svoj prostor.

„Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da stvore jedinstvenu državu, to je jedino pravedno rešenje. Treba da težimo ka tome da se to rešenje ostvari, da radimo na tome i da sanjamo to, jer, kao i naši preci, ono što sanjamo to ćemo i dosanjati“, naglasio je Raković.

Na promociji su govorili i predsjednik „Prosvjete“ Beograd Milimir Mučibabić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je istakao da se Srbija i Republika Srpska mogu odbraniti od velikih pritisaka i sačuvati samo jedinstvom srpskog naroda.

Cicović je ukazao da se Zapad iz sve snage upinje da Srbima otme Kosovo i Metohiju, a ostatak Srbije pritisne svojom politikom, svojim estetskim i kulturnim vrijednostima i odnosom prema porodici i društvu, a da Republiku Srpsku liši svih prava po Ustavu „koji su oni napisali“ i svede je na praznu ljušturu.

„Knjiga koja je pred nama plod je razmišljanja i kazivanja o tuđem zlu protiv nas i
našoj moralnoj snazi koja će uvijek sva zla pobijediti ili, kako to u ovoj knjizi kaže patrijarh srpski Profirije `da nam Bog da slogu i jedinstvo`. Da budemo jedno u vjeri i jedno u dobru`“, poručio je Cicović.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare