Dokumentarni TV serijal “Azbuka starih zanata” predstavljen je danas na Palama sa ciljem očuvanje kulturne baštine i tradicije naroda i narodnosti, a obuhvata majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima širom Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Autor ovog projekta Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da se serijal sastoji od 12 epizoda i otkriva tajne starih i gotovo zaboravljenih zanata, te dočarava magiju drevnih vremena.

Štifanićeva je naglasila da je značajno što su imali priliku da u Cekovića kući na Palama, gdje je snimljen dio serijala i emisija o vunovlačarskom zanatu, promovišu ovaj projekat, turističku ponudu Pala i grada Istočno Sarajevo.

“Kroz zanimljiv prikaz zanata vratili smo se u istoriju i pokazali kako su, uprkos novim tehnologijama, zanati uspjeli da se očuvaju zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu onih koji se njima bave”, rekla je Štifanićeva novinarima.

Ona je navela da je serijal obuhvatio majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima – Beogradu, Kaluđerici, Somboru, Novom Slankamenu, Vrnjačkoj Banji, Oćeviji, Palama, Varešu.

Štifanićeva je istakla da su kroz serijal “Azbuka starih zanata” predstavljene i mogućnosti za školovanje i osposobljavanje za zanate, čime su mladi podstaknuti da svoje buduće opredjeljenje traže u nekom od njih kako bi se održala zanatska tradicija i proširile mogućnosti privrednog razvoja u sferi zanatskog poslovanja.

Prema njenim riječima, serijal je prihvaćen kod gledalaca, te navela da očekuju nastavak koji će imati drugačiji koncept, ali će se i dalje baviti starim zanatima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je jedna epizoda snimljena u ovoj lokalnoj zajednici, te da je sve počelo iz Cekovića kuće koja i predstavlja tradiciju, kulturu i sve što srpski narod nosi sa sobom.

“Vidjeli smo oko 11 zanimljivih starih zanata zahvaljujući produkciji `Prvi kadar` iz Istočnog Sarajeva. Tehnologija je mnogo napredovala, tako da na određen način moramo pokušati da izbalansiramo i mlade naraštaje vratimo starim zanatima”, istakao je Jugović.

On je zahvalio Kolu srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala koje su učestvovale u snimanju emisije koja je posvećena vunovlačarskom zanatu na području ove opštine.

Jugović kaže da je važno razmotriti nove načine promocije zanata.

Predsjednik Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala i učesnik u serijalu o vunovlačaru LJiljana Nešković rekla je da se bave očuvanjem pravoslavnih običaja, te da su Romanija i Jahorina poznate kao područja na kojima ima dosta stoke, tako da su pristali da učestvuju i pletu vunene čarape, kape i šalove.

Neškovićeva je naglasila da serijal mnogo znači mladima, budući da je tehnologija mnogo napredovala i da stari zanati sve više padaju u zaborav.

U serijalu su učestvovali šeširdžija Goran Milošević, bombondžije Branislav i Živorad Bosiljčić, jorgandžija Predrag Janković, četkar Stevo Gelevski, opančar Mijomir Aleksić Kiri, sitar Ivan Debeljak, te sarač Nikola Đuran.

Učestvovali su i vunovlačar Nenad Drašković sa članicama Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala i Ivanom Bandićem u emisiji o vunovlačarskom zanatu, kovač Mijo Jozeljić, parfemdžija Nenad Jovanov, korpari Ilija i Đorđe Mićić i licider Đorđe Petrović.

Serijal je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sredstvima konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namijenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2018. godini i predstavlja veoma značajan projekat čiji je cilj očuvanje tradicije, kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Promociju dokumentarnog TV serijala, koja je održana u Cekovića kući, organizovalo je Udruženje “Forum teatar” i produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva uz podršku rukovodstva opštine Pale.

Serijal “Azbuka starih zanata” emituje se na Radio-televiziji Republike Srpske do sredine februara.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments