Predstavljen savremeni rendgen aparat

0

ISTOČNO SARAJEVO – Savremeni digitalizovani rendgen aparat vrijedan 108.000 KM, koji je donirala Ambasada Norveške u BiH, predstavljen je danas u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, čiji će pacijenti imati kvalitetnu uslugu.

Direktor ove zdravstvene ustanove Dejan Šešelj izjavio je novinarima da će kroz digitajzer slika odmah moći da bude prenesena u druge zdravstvene ustanove, među kojima su bolnice u Istočnom Sarajevu i Foči.

Šešelj je zahvalio norveškoj Ambasadi za ovu značajnu donaciju, kao i opštini Istočna Ilidža, koja je obezbijedila 10.000 KM za postavljanje uređaja.

On je rekao da je nedavno sa specijalizacije stigla i radiolog Vesna Matić, tako da će Dom zdravlja, uz postojećeg inženjera radiologije i dva tehničara, kako je ocijenio, sigurno biti najopremljeniji u regiji.

Osim rendgen aparata, Šešelj je podsjetio da, zahvaljujući donaciji osnivača Doma zdravlja – opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, pacijenti ove ustanove na raspolaganju imaju i uslugu ultrazvučne dijagnostike.

Šešelj je istakao i da je sa Medicinskim fakultetom u Foči potpisan protokol o saradnji u okviru koje će u Domu zdravlja biti organizovane škole ultrazvuka, u kojima će ljekari iz cijele regije moći da obave specijalizacije porodične medicine.

Specijalista fizijatrije Danko Vasiljević rekao je da riječ o veoma kvalitetnom rendgen aparatu, koji pruža sliku veoma dobre rezolucije, s mogućnošću korekcije kontrasta, veličine i dispozicije.

Prema njegovim riječima, specijalistima koji su u prilici da čitaju i gledaju te snimke, aparat će biti od koristi zbog bolje i detaljnije dijagnostike.

Kada je riječ o školi ultrazvuka, Vasiljević je naveo da je već obavljena jedna probna obuka za ljekare porodične medicine zaposlene u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, koja je imala odličan odziv.

„U narednom periodu ćemo, zahvaljujući ovim donacijama, raditi na edukaciji zdravstvenih radnika, prije svega ljekara porodične medicine. Obuka će biti dostupna i za doktore drugih specijalnosti, ukoliko pokažu interes za određenom edukacijom“, ukazao je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da su profesori sa Medicinskog fakulteta u Foči voljni da ovoj ustanovi pomognu kako bi ljekari bili osposobljeni za rano otkrivanje određenih oboljenja.

Zahvalivši Ambasadi Norveške u BiH za donaciju, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da će ovaj aparat služiti svim stanovnicima Istočnog Sarajeva.

Građani Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže na rendgen aparatu moći će da urade radiografiju grudnog koša i koštano-zglobnog sistema, a na ultrazučnom aparatu snimanje abdomena i male karlice, urotrakta, muskulo-skeletnog sistema, vrata, aksila i prepona.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare