Predstavljen roman “Kad se prošlost uplete” Svjetlane Samardžije

0

Na Palama je u nedjelju promovisan roman “Kad se prošlost uplete” autora Svjetlane Samardžije, koji govori o prošlosti i ratovima u BiH od 1992. do 1995. godine, ali i o ljubavi.

Samardžija je rekla da je u pitanju njen prvi roman u kojem je opisana jedna istorija, ljubav i grad.

“Pisanjem se bavim još od srednje škole. Roman je istorijsko-ljubavni, vezan za grad Sarajevo u kojem sam rođena”, rekla je Samardžija Srni i naglasila da je sve bazirano na istinitim činjenicama.

Glavne ličnosti u romanu su profesor umjetnosti Aleksa i njegova studentkinja Ana, koji se upoznaju na Cetinju u Crnoj Gori, dok se ona školovala, a kada profesor dobija premještaj i odlazi u Sarajevo započinje njihova ljubavna priča – uzimaju se i završe zajedno u Sarajevu.

“Početkom rata u Sarajevu 1992. godine oni moraju da izbjegnu i dolaze na Pale. Zatim on odlazi u crnogorske dobrovoljce i rastaju se, a nakon 20 godina profesor Aleksa saznaje da ima dvoje djece sa njom, da ona živi u Beču. Poslije toliko godina ona se vraća u Bosnu”, rekla je Samardžića.

Ona ističe da paralelno sa tom teče i priča o Aninim drugaricama Vanji i Nataliji, te o ruskim dobrovoljcima na sarajevskom ratištu.

Izdavač romana je Institut za srpsku kulturu iz Crne Gore.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić kaže da je predstavljen roman mlade autorke koja je profesor istorije, master istorijskih nauka i vrlo plodan književnik.

“U svoj romanu Samardžija je uplela više svojih ljubavi. Sa jedne strane kada gledamo geografski jeste ljubav prema Sarajevu, grad u kojem je rođena, a sa druge strane ljubav prema Palama što je kroz život postalo njena prva ljubav jer je on grad njenog djetinstva, odrastanja i školovanja”, rekla je Samardžićeva.

Mladenka Santrač, predsjednik Udruženja žena “Viktorija” Pale koje je organizovalo promociju, rekla je da je roman “Kad se prošlost uplete” ljubavno-istorijski, te se nada da će biti napisan i nastavak.

Promociji romana u Cekovića kući na Palama prisustvovali su mnogobrojni građani ove lokalne zajednice, kao i bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Svjetlana Samardžija, rođena je 15. februara 1992. godine u Sarajevu, a zbog ratnih dešavanja biva prognana iz rodnog mjesta i dolazi na Pala gdje završava osnovnu i srednju školu.

Godine 2015. završava osnovne studije i upisuje master na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu – odsjek istorija. Živi i radi na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments