Predstavljen rekordan broj radova i postignuti značajni rezultati

0

Na Sedmom međunarodnom kongresu „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji – EEM 2021“, koji je zvanično zatvoren danas na Jahorini, predstavljen je rekordan broj radova i postignuti zapaženi rezultati uprkos otežanim okolnostima, izjavila je Srni sekretar ovog kongresa Mirjana Beribaka.

Ona je rekla da je ovogodišnji trodnevni kongres, koji je okupio 200 istaknutih naučnika i stručnjaka iz 31 zemlje, zbog aktuelne epidemiološke situacije, prvi put organizovan hibridno, odnosno dio učesnika bio je prisutan na mjestu održavanja, a dio učestvovao putem internet platformi.

„Možemo reći da smo postigli jako zapažene rezulate. Ove godine smo imali možda i najviše prijavljnih radova, a zadovoljni smo i brojem učesnika. Imali smo predavače iz Grčke, Slovenije i Srbije, te sedam plenarnih predavanja i sedam po pozivu“, navela je Beribaka.

Prema njenim riječima, svi radovi su uredno predstavljeni, u skladu sa epidemiološkim preporukama, a, zahvaljujući tehničkoj podršci Univerziteta u Istočnom Sarajevu, onlajn dio Kongresa održan je bez ikakvih problema.

Beribaka je rekla da se ovogodišnja konferencija mogla pratiti putem platforme „Zum“, ali i uživo na zvaničnom „Jutjub“ kanalu na kojem je moguće pogledati sva dešavanja.

„S obzirom na to da je hibridni način rada tehnički prošao bez ikakvih problema, razmotrićemo da na narednim kongresima zadržimo ovakav ili neki sličan način rada“, ukazala je Beribaka.

Kongres je organizovao Tehnološki fakultet u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a realizovan je radi razmjene ideja u ovim oblastima, njegovanja saradnje akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

Međunarodni kongres se održava svake druge godine, a sa radom je započeo prije 12 godina. Do sada je u radu svih skupova učestvovalo oko 800 naučnih i stručnih radnika sa više od 1.000 radova iz više od 40 zemalja.

Pokrovitelji ovog naučnog skupa su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a saorganizatori Savez inženjera i tehničara Srbije, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za fiziku Beograd, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Moskovski državni univerzitet za proizvodnju hrane.

Organizaciju Kongresa podržale su međunarodne organizacije – Asocijacija „Iseki fud“, Evropska federacija hemijskih inženjera i Asocijacija „Kost“.

Radovi učesnika skupa biće objavljeni u časopisima Saveza hemijskih inženjera Srbije, Moskovskog državnog univerziteta za proizvodnju hrane, te drugim stručnim publikacijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare