Predstavljen projekat „Pisci za budućnost“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Sarajevo danas je održano književno veče na kojem je predstavljen projekt „Pisci za budućnost“ u okviru kojeg je otvoren „konkurs za nedovršenu priču“ za mlade od 14 do 29 godina iz BiH i susjednih zemalja.

Na književnoj večeri učestvovali su književnici Dušan Gojkov i Dušan Varićak iz Srbije, te Danijel Gatarić i Neven Mehinagić iz BiH, kao i učesnici konkursa.

Pisac Dušan Gojkov rekao je novinarima da je ovaj projekt do sada predstavljen u Visokom, Sokocu, Ugljeviku, Banjuluci, Brodu, Travniku i Žepču gdje je književno veče bilo naročito uspješno.

„Ima mnogo ljudi, ne samo djece i starijih, koji insistiraju na tome da se uključe u projekat. To je nešto što ohrabruje, nisu biblioteke mrtve“, naglasio je Gojkov, dodavši da Matična biblioteka Istočno Sarajevo sa 16.000 knjiga spada u red odličnih biblioteka.

Pisac Dušan Varićak ističe da je najbitnija stvar u projektu da se animiraju djeca i mladi.

„U ovom vremenu djeca se bave mobilnim telefonima, slaba je posjeta bibliotekama, a neke su u strahovito lošem stanju. Cilj nam je da animiramo mlade od 14 do 29 godina da što više čitaju“, kaže Varićak.

On je pojasnio da su u okviru konkursa domaći eminenti pisci napisali početke priča koje djeca treba da nastave, a cilj je da se podstaknu da više pažnje obrate na pisanu riječ i posjetu bibliotekama.

„Najbitnije da se što više učini za mlade generacije, štampana knjiga je osnova svega. Kod mladih od 11 do 18 druženje i komunikacija je nikakva jer se svodi sve na mobilne telefone“, pojašnjava Varićak.

Farah Ramović iz Sarajeva, jedan je od učesnika konkursa. Ona se nada će ovaj projekt doprinijeti da se mladi podstaknu da se više okrenu kulturi, pisanju i poeziji, a ne samo kompjuterima i tehničkim stvarima.

„Učestvovala sam u konkursu da bih pokazala kako radim to što volim. Završila sam nedovršenu pjesmu sa naslovom `Plava pjesma`“, kaže mlada autorka.

Konkurs je dio projekta koji obuhvata i književnu manifestaciju „Dani sa piscima“ u 17 gradova u BiH, u saradnji sa bibliotekama iz Banjaluke, Prijedora, Cazina, Broda, Gradačca, Čelića, Ugljevika, Rudog, Mrkonjić Grada, Travnika, Visokog, Žepča, Goražda, Istočnog Sarajeva, Tešnja i Sokoca.

Projekt „Pisci za budućnost“ realizuje Balkansko književno društvo.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare