Predstavljen projekat podrške EU inkluziji djece sa posebnim potrebama kroz sport

0

U prostorijama Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Pale danas je predstavljen projekat „Pruži mi šansu“ koji finansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

Projekat „Pruži mi šansu“ je podrška Evropske Unije inkluziji djece sa posebnim potrebama kroz sport i sportske aktivnosti.

Konferenciji za novinare povodom početka realizacije projekta su prisustvovali Dejan Pančić – Nacionalni direktor Specijalne olimpijade Crne Gore, Milenko Vujinović – predsjednik Udruženja „Sunce“ Pale i Kada Delić – direktor Specijalne olimpijade BiH.

„Projekat prekogranične saradnje je finansiran iz EU IPA fondova u vrijednosti od 150 730 evra. 85% sredstava projekta će obezbijediti EU, dok će 15% obezbijediti partneri projekta. Predviđeno je da se održi po pet okruglih stolova u BiH i Crnoj Gori i po dva sportska kampa. Na kampovima planiramo da pokažemo kako se radi sa djecom sa ograničenim intelektualnim sposobnostima. Nakon kampova će biti održana dva takmičenja“, izjavio je Milenko Vujinović predsjednik Udruženja „Sunce“.

Dejan Pančić nacionalni direktor Specijalne olimpijade Crne Gore je izrazio zadovoljstvo što će projekat početi.

„Sport je veoma važan za socijalnu inkluziju djece i osoba za poteškoćama u razvoju jer tada svi imaju priliku da pokažu svoje sposobnosti i osjete sve draži takmičenja, pobjede i radosti“, izjavio je Pančić.

Kada Delić direktor Specijalne olimpijade BiH je u svom obraćanju medijima izjavila da projekat ima za cilj što veću uključenost osoba sa specijalnim potrebama u svakodnevne aktivnosti.

„Specijalna olimpijada ima za cilj da svi budu ravnopravni u ostvarivanju svojih elementarnih ljudskih prava. BiH je potpisnik svih evropskih konvencija o zaštiti osoba sa invaliditetom i realizacija ovakvih projekata će donijeti bolju implementaciju“, izjavila je Delićeva.

Projekat „Pruži mi šansu“ će trajati 14 mjeseci i implementiraće se u po pet opština u BiH i Crnoj Gori.

(www.palelive.com / S.P.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare