Predstavljen projekat “Podrška ženama žrtvama nasilja”

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas predstavljen projekat “Podrška ženama žrtvama nasilja u porodici” i dogovoreno formiranje koordinacionog tijela za izradu protokola opštine Sokolac o saradnji i postupanju nadležnih subjekata zaštite u slučajevima nasilja nad ženama u porodici.

Projekat je predstavilo udruženje žena “Most” iz Višegrada, a sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave, Policijske stanice Sokolac, Javnih ustanova iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite i sokolačkog Udruženja žena “Glasinke”.

Projekat realizuje Udruženje “Most”, a direktor projekta Bosa Miletić, rekla je Srni da je on razvijen na osnovu prethodnog radnog iskustva Udruženja u ovoj oblasti.

Prema njenim riječima, on je u potpunosti zasnovan na načelima i standardima međunarodnog dokumenta za Republiku Srpsku, Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama u porodici i drugim dokumentima, javnim politikama i programima Vlade Srpske i opštine Sokolac.

“Problem nasilja nad ženama u porodici je izuzetno složen, višedimenzionalan i zahtijeva multisektorski pristup, te je neophodno da sve nadležne institucije budu uključene u proces planiranja mjera i aktivnosti usmjerenih ka sprečavanju i suzbijanju ovog oblika nasilja u Srpskoj”, rekla je Miletićeva.

Miletićeva je naglasila da je nakon predstavljanja projekta dogovoreno da će na narednom zajedničkom sastanku biti formirano koordinaciono tijelo za izradu Protokola opštine Sokolac o saradnji i postupanju nadležnih subjekata zaštite u slučajevima nasilja nad ženama i u porodici.

Ovo tijelo je potrebno usaglasiti u svim opštinama Republike Srpske na prijedlog Gender centra Vlade Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Koordinaciono tijelo se sastoji od rukovodilaca svih subjekata zaštite i postupanja, a njegovim radom predsjedava predstavnik opštine.

Cilj ovog projekta je smanjenje nasilja nad ženama, kao najčešćem obliku rodno zasnovanog nasilja u Srpskoj, uspostavljanje i jačanje multisektoralnog odgovora na nasilje nad ženama i u porodici na lokanom nivou, te uspostavljanje koordiniranog modela zaštite i podrške za žrtve nasilja.

Program se provodi u opštinama Višegrad, Novo Goražde, Rudo i Sokolac, uz finansijsku podršku Kanadske ambasade /CFLI program/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments