Представљен пројекат „Љепота моћи – моћ љепоте“

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Средња школа „28. јуни“ у Источном Сарајеву представила је данас пројекат „Љепота моћи – моћ љепоте“ о српској краљици Јелени Анжујској, краљици Илира Теути и султанији Хурем.

Из ове школе су истакли да су овим пројектом освијетљене улоге одређених жена из историје које су биле изузетно моћне и јаке, а о њима се нешто мање говорило.

Директор Школе Борис Брајовић рекао је да се пројектом жељела представила моћ и љепота жене, кроз Јелену Анжујску која је имала велики утицај у српском народу, Теуту, која је владала након смрти свог супруга, те Хурем, главни владарку уз султана Сулејмана.

„Све три су владале и имале огроман утицај на историју, а остале су, чини ми се, у сјенци или својих мужева или у историјским књигама“, истакао је Брајовић.

У реализацији овог кројекта учествовали су ученици ове школе који су обрадили ову тему из различитих аспеката.

Машински техничари, задужени за компјутерско конструисање, радили су три де моделинг, умјетничка секција урадила је накит из доба ове три владарке, ученици ИТ и рачунарства и програмирања направили су видео презентацију.

Учествовали су и литерарне секције, књижевно-умјетничке, као и кулинарски техничари који су припремили јела из понедбља из које долазе Јелена, Теута и Хурем.

Професор историје у овој школи Лазар Шкобо рекао је да су, када се говори о историји, прва асоцијација ратови, политички догађаји, те додао да су данас у први план стављене жене које су мијењале ток историје, биле испред свог времена.

„Драго нам је да су тај наш циљ и наум препознали ученици“, рекао је Шкобо и додао да су овим пројектом обједињене све струке школе, чиме је представљен и њен квалитет, те показали прилагодљивост и спремност ученика.

Према његовим ријечима, ученици су знали о овим женама онолико колико се учи у школи, а ваннаставни пројекти су прилика да науче о њима далеко више.

Ученица Сара Пржуљ, која је глумила Јелену Анжујску, подсјетила је да је ова краљица била супруга српског краља Уроша, да је француског поријекла, те да је призната као светитељка.

Она и Ана Пухало која је глумила Хурем, изразиле су задовољство учешћем у овом пројекту поводом Међународног дана жена, јер је стекла лијепе утиске и и скуства, те доста тога научиле.

Горјана Жебо, која је глумила Теуту, истакла је да је потребно више говорити о женама које се помињу кроз историју, јер је њихова улога била далеко већа него што је знала, додавши да је снимање овог кратког филма било веома интересантно.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare