Predstavljen program podsticaja za zapošljavanje

0
Predstavljen program podsticaja za zapošljavanje

ZVORNIK – Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i rukovodilac zvorničke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Goran Petrović predstavili su danas programe podsticaja za zapošljavanje, koje će Gradska uprava i Zavod za zapošljavanje sprovesti u 2018. godini.

Ivanović je rekao da Gradska uprava podržava programe koje sprovodi Zavod za zapošljavanje i pozvao poslodavce da se prijave za te programe na tako omoguće sugrađanima da dobiju posao.

Ivanović je podsjetio da je danas zatvoren javni poziv za dodjelu naknada i podsticaja za podršku privrednim subjektima za stvaranje novih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji ili poljoprivredi koji zajedno realizuju Gradska uprava i UNDP.

„Dio sredstava namijenjen je poslodavcima koji su od 1. septembra 2017. godine do 31. marta 2018. godine povećali broj radnika“, rekao je Ivanović i dodao da se javilo devet firmi koje će retroaktvno dobiti 57.000 KM, dok će preostalih 90.000 KM biti iskorištene za novo zapošljavanje, gdje će osam poslodavaca, koji su se prijavili na javni poziv, biti u obavezi da do 20. maja prime 37 lica.

Ivanović je naglasio da će polovinom maja Gradska uprava krenuti sa svojim programom zapošljavanja za šta će biti izdvojeno 450.000 KM, te da će od 100 do 120 Zvorničana moći dobiti posao.

On je istakao da Gradska uprava već nekoliko godina sprovodi i svoje programe zapošljavanja, podsjetivši da je 2016. i 2017. godine 182 lica zaposleno na taj način.

Petrović je rekao da su Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za programe zapošljavanja.

On je naveo da je riječ o Programu podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, Programu podrške zapošljavanju Roma, Programu podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika i Programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

On je dodao da je poziv za Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa otvoren do utroška sredstava, dok je poziv za ostale programe otvoren do 22. maja.

„Programima je uglavnom planirano zapošljavanje u privredi, zapošljavanje mladih, kao i teško zapošljivih ciljnih grupa kao što su demobilisani borci, ratni vojni invalidi, žene žrtve porodičnog nasilja, žene u ruralnim područjima i lica kojima nedostaje do tri godine staža osiguranja za sticanje uslova za starosnu penziju“, pojasnio je Petrović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare