Predstavljen pravilnik o podsticajima

0

Na Palama je u ponedjeljak poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine predstavljen pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede za ovu godinu, a da bi ostvarili pravo iz bilo koje oblasti moraju izmiriti obaveze prema poreskoj upravi.

Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Sokolac pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Svjetlana Mičić rekla je Srni da su osim pravilnika predstavljeni i standardi u proizvodnji mlijeka u EU, a sve s ciljem unapređenja proizvodnje.

„Na prezentaciji je dosta pitanja bilo u vezi sa oblasti komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava odnosno plaćanje poreza za prošlu godinu. Interesovalo ih je do kada je rok plaćanja s obzirom da nisu izmirili svoja dugovanja prema poreskoj upravi Srpske, tako da smo ih obavijestili da u narednom periodu izmire obaveze kako bi mogli ostvariti podsticaj iz bilo koje oblast poljoprivredne proizvodnje“, navela je Mičićeva.

Ona je navela da ovogodišnji agrarni budžet u Republici Srpskoj iznosi 71.000.000 KM, te da je poljoprivrednike opštine Pale najviše interesovala pitanja iz oblasti stočarstava, kao i premija za mlijeko, koja je u 2018. godini iznosila 0,30 feninga, a ove godine 0,25 feninga.

Mičićeva je pojasnila da je u novom pravilniku za podsticaje povećan uslov za priplodne junice sa dva na tri, u sistemu krava-tele povećan broj krava sa pet na šest grla, a za ovce sa 100 na 125.

Prema njenim riječima, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, u budućem periodu sa poljoprivrednim proizvođačima radiće jednodnevne obuke iz oblasti stočarstva i voćarstva, te praktičan rad na terenu.

„Predavanja su korisna jer poljoprivrednici na taj način unapređuju svoju proizvodnju i vremenom se počinju približavati EU i njihovom standardu po kvalitetu mlijeka“, navela je Mičićeva.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, funkcioniše u okviru Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i dijela gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare