Predstavljen pravilnik o podsticajima

0
СОКОЛАЦ, 21. МАРТА /СРНА/ - На Сокоцу је данас презентован Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за ову годину.

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj moraju da prihvate sve nove tehnologije da bi unaprijedili svoju proizvodnju i da bi bili konkurentni na tržištu, rekla je Srni Svjetlana Mičić viši stručni saradnik za stočarstvo.

Ona je navela da su poljoprivrednike opštine Sokolac, prilikom prezentacije Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, najviše interesovala pitanja iz oblasti stočarstava, kao i premija za mlijeko, koja je u 2018. godini iznosila 0,30 feninga, a ove godine 0,25 feninga.

Ona je istakla da agrarni budžet za ovu godinu u Republici Srpskoj iznosi 71.000.000 KM i da će isplata podsticaja ove godine biti uslovljena prijavom i uplatom doprinosa poljoprivrednih proizvođača.

„U novom pravilniku za podsticaje povećan je uslov za priplodne junce sa dva na tri, u sistemu krava-tele povećan je broj krava sa pet na šest grla, a za ovce sa 100 na 125“, pojasnila je Mičićeva, koja je viši stručni saradnik za stočarsvo područne jedinice Sokolac u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva.

Prema njenim riječima, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivreci Područna jedinica Sokolac, organizovaće niz edukacija u više sesija, kao i do sada, kroz jednodnevne obuke i praktičan rad na terenu da bi dobili što bolji kvalitet mlijeka, te kroz podizanje ogleda sa žitaricama i kukuruzom.

Ona je istakla da stručnjaci iz oblasti poljoprivrede predavanjima žele da podignu svijest kod proizvođača mlijeka da nije potrebno samo proizvesti dosta mlijeka već da pravilnom ishranom i higijenom muže poboljšaju kvalitet, postignu bolje rezultate i održe zdravlje muznih grla.

Dragan Zorić iz Poreske uprave Republike Srpkse rekao je da je uslov za podsticaje da nosioci poljoprivrednih gazdinstava izmire svoje obaveze za prošlu godinu po osnovu doprinosa i naknade za protivgradnu zaštitu.

Zorić je naveo da su nekomercijalna gazdinstva dužna plaćati samo doprinos za zdravstveno osiguranje, što je najčešće oko 32 KM mjesečno ako bave isključivo poljoprivredom proizvodnjom, odnosno ako su zaposleni ili u penziji to je jedan odsto od plate ili penzije, a za komercijalna gazdinstva koja se bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom taj iznos oko 120 KM mjesečno.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, funkcioniše u okviru Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i dijela gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare