Predstavljen operativni dio sporazuma o međusobnoj saradnji

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević i prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo predstavili su danas na Palama operativni dio Sporazuma o saradnji između opštine Pale i Ekonomskog fakulteta koji je potpisan krajem prošle godine.
Sporazumom je ozvaničena saradnja između opštine i fakulteta koja podrazumijeva izradu prijedloga dugoročnih strateških razvojnih dokumenata, podršku uspostavljanju novih studijskih programa i smjerova u skladu sa potrebama tržišta rada opštine Pale i Republike Srpske, stručno-edukativne poslove, izradu studija, elaborata, biznis planova.

Sporazumom je predviđeno zajedničko učešće u kreiranju prijedloga stručnih projekata po raspisanim programima na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i ostale konsultantske usluge.

Kovačević je na konferenciji za novinare rekao da se pristupilo izradi strategije razvoja opštine Pale i da je do sada radni tim sačinio analizu postojećeg stanja u svim oblastima, a definisana je i vizija razvoja opštine i pet strateških ciljeva koji se tiču razvoja lokalne ekonomija, unapređenja komunalne infrastrukture, unapređenja kvaliteta života stanovništva, ekološki očuvane sredine u kojoj se sprovode mjere energetske efikasnosti i racionalno koriste prirodni resursi.

On je pojasnio da sektorske radne grupe trenutno rade na razradi strateških ciljeva na operativne, te dalje na programe i projekte.

Kovačević je saopštio da je Đogo imenovan na poziciju savjetnika volontera u opštini Pale i dodao da će on biti veza između akademske zajednice i opštine na realizaciji projekata koji su planirani, prvenstveno osnivanju poslovnih inkubatora u Sportsko-poslovnom centru „Peki“ i izradi Strategije razvoja opštine Pale.

Đogo je uvjeren da će ova saradnja doprinijeti razvoju opštine Pale, jer je gradnja inkluzivnih institucija uvijek bila siguran predznak i pratilac brzog društvenog i ekonomskog rasta i razvoja.

On je naglasio da je saradnja ove dvije institucije postojala i ranije, ali je, uglavnom, bila jednosmjerna u smislu asistencije opštinskih vlasti fakultetima, te da je u posljednjih godinu dana intenzivirana na obostrano zadovoljstvo.

„Trenutno osoblje fakulteta pomaže u izradi strategije razvoja opštine Pale, što je vrlo obiman posao koji će tek determinisati razvoj opštine, a koji će biti urađen na jedan novi način kroz korištenje MIPRO procedure izrade stretegije razvoja koju je za potrebe lokalnih zajednica razvio UNDP, te kroz prelazak finansiranja opštinskih institucija na sistem projektnog budžetiranja, što će povećati efikasnost rada lokalnih institucija, po čemu će opština Pale biti lider među lokalnim zajednicama u BiH“, rekao je Đogo.

Prema njegovim riječima, na osnovu elaborata o mogućnosti osnivanja inkubatora malog biznisa u prostorijama SPC „Peki“ već ove godine će na Palama zaživjeti i inkubator malog biznisa, što će ovu opštinu učiniti prvom opštinom Grada Istočnog Sarajeva koja će dobiti taj instrument razvoja preduzetništva u lokalnoj zajednici.

Uspostavljajući ovaj vid komunikacije, nastavnici i stručni saradnici znaće, u domenu lokalnog razvoja, šta se dešava u opštini, dok će lokalna vlast znati na koje nastavnike i saradnike može da računa kada je riječ o stručnoj pomoći u rješavanju problema kojih danas svaka lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH ima na pretek.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare