Представљен награђени роман за д‌јецу „Птице селице“

0

БЕОГРАД – На сајму књига у Београду вечерас је представљен д‌јечији роман „Птице селице“ Предрага Ђурића, добитника награде „Совица“ Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

„Ово је прича о одрастању, избјеглиштву које су многи од нас искусили. Ово је прича о ластама које се увијек враћају, о људима који би да остану на једном мјесту“, рекла је професор Милена Ивановић.

Ивановићева је истакоа да као члан жирија није могла да престане да чита рукопис, наводећи да је ријеч о сјајном д‌јелу и о дубоко топлој и људској причи.

Она је изразила наду да ће узраст коме је намијењен препознати снагу ове приче и да ће кроз одрастање д‌јечака, избјеглице Ивана, кроз његове дилеме и борбе, спознати праве вриједности.

Према њеним ријечима, посебно је важна порука да је главни јунак пронашао упориште у породици, коју у почетку када су избјегли из Хрватске у Србију и није разумио и да се породица сачувала упркос свим недаћама и изазовима.

Члан жирија за дод‌јелу „Совице“ професор Зорана Опачић сматра да је овај роман нека врста парадигме за судбину било које породице избјегле деведесетих година.

„Кроз судбину те породице видимо шта се све дешава овом народу у овом веку и како се проблеми умножавају“, рекла је Опачићева и нагласила да у роману посебно пажњу привлачи однос главног јунака према птицама селицама које се увијек враћају.

Аутор Ђурић захвалио је Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево што је дао шансу писцима из региона да конкуришу за „Совицу“, поручивши да је ријеткост пронаћи издавача који на такав начин промовише и стимулше писање за д‌јецу.

Он је рекао да његов роман тежи класичном изразу, али вјерује да ће наћи пут до срца младих читалаца.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare