Predstavljen Nacrt strategije razvoja grada

2

Na Ekonomskom fakultetu na Palama predstavljen je Nacrt strategije razvoja grada Istočno Sarajevo za period 2023-2029. godine, ključni razvojni strateški dokument koji sadrži prijedloge nastavka društveno-ekonomskog razvoja grada kroz stvaranje poslovnog ambijenta, viziju otvorenosti, zajedništva, suživota, ali i jačanja identiteta grada i njegovog imidža u zemlji i šire.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je novinarima da su izradu strategije povjerili Ekonomskom fakultetu Pale, te da su profesori iz određenih oblasti pristupili ozbiljno i u potpunosti opravdali povjerenje.

Ćosić je podsjetio da je grad Istočno Sarajevo sa svojih šest opština specifičan u Republici Srpskoj i da prilikom izrade strategije kao ključnog dokumenta treba voditi računa o strateškim ciljevima koji su postavljeni u nacrtu iz brojnih oblasti, u kojima treba istaći komparativne prednosti svih opština.

„Imamo turizam koji je nezaobilazan, saobraćajno povezivanje i bolju saobraćajnu infrastruktura unutar grada, razvoj informacionih tehnologija, imidža i identiteta grada. Nema Gradske uprave bez opštinskih uprava i zato je bitno da svaka od opština prepozna sebe u ovoj strategiji, odnosno da svaki projekat koji bude predložen u akcionom planu, bude projekat koji će istovremeno odgovarati razvoju opština“, istakao je Ćosić.

Ćosić je zahvalio svim saradnicima, predstavnicima lokalne zajednice, profesorima iz različitih oblasti sa Ekonomskog fakulteta Pale na pomoći i sugestijama u toku izrade strategije, počev od nacrta i prijedloga, koji će se naći pred Skupštinom grada 20. decembra.

„Jedan ovakav dokument bez njegove primjene, bez rada na konkretnim stvarima koje su stručnjaci predložili, ništa ne znači. Cilj jeste da ovaj dokument bude zvijezda vodilja koja će pomoći da kroz akcioni plan i konkretne prijedloge i mjere uradimo mnoge stvari“, poručio je Ćosić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao da je Ekonomski fakultet kompetentan da uradi strategiju razvoja za naredni šestogodišnji period i da je potreban ovakav dokument koji će „pomjeriti granice“ razvoja grada, ali i lokalnih zajednica u njegovom sastavu.

„Grad Istočno Sarajevo ima mogućnosti da iskoristi svoje potencijale i zato je važno da idemo ispred problema, posebno u pogledu infrastrukture, komunalne, vodovodne, elektroenergetske, društvene“, rekao je Jugović.

Jugović je naglasio da su profesori Ekonomskog fakulteta Pale kao autori strategije uzeli sve u obzir i zato je važno da svi učestvuju u raspravi jer je to prilika da se kroz izlaganje vidi šta je dobro i eventualno ukažu na nedostatke i isprave ih.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja ovog dokumenta u gradskom parlamentu, Istočno Sarajevo će dobiti dokument koji će biti na ponos Ekonomskog fakultet i grada.

Jugović je ocijenio da mnogi projekti moraju biti uvršteni u strateški dokument poput izgradnje gondole Pale-Jahorina, tunela, s obzirom na to da su ovo sve projekti od kapitalne vrijednosti koje podržava Vlada Republike Srpske.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama Marko Đogo rekao je da je riječ o važnom dokumentu čija se izrada strategije odvijala u nekoliko faza i to situaciona analiza u različitim oblastima, određivanje ciljeva i prioriteta razvoja, identifikacija ključnih projekata od strateškog značaja, izrada okvirnog finansijskog plana za provođenje strateškog dokumenta i mnogo drugih stvari.

Đogo je dodao da strategija razvoja za period 2023-2029. godine predviđa i izgradnju adekvatne infrastrukture, da je u jednom dijelu poseban akcenat stavljen na turističko-poljoprivredni klaster, na izgradnju turističkih destinacija Jahorine i Ravne planine, razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije na ovoj regiji.

„Ima mnogo stvari o kojima treba razgovarati, a rješenja su ponuđena. Nakon izvjesnog vremena biće prilike da se radi modernizacija strategije u skladu sa informacijama koje budemo posjedovali“, rekao je Đogo i dodao da su na ovaj način svoja znanja koja su sticali primijenili u praksi.

On je naveo da Nacrt strategije daje gradu Istočno Sarajevo neku vrstu garancije da mnoga pitanja budu riješena i da se podigne kvalitet života građana.

Đogo ističe da je Ekonomski fakultet Pale svoje intelektualne kapacitete stavio u razvoj ovog strateškog dokumenta, te da imaju konkretnu saradnju sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama u okviru grada, koja će sigurno biti nastavljena i u budućnosti.

Nacrt strategije razvoja grada Istočno Sarajevo moguće je pogledati na sajtu Ekonomskog fakulteta Pale, a predstavnici ove visokoobrazovne ustanove pozivaju građane da aktivno učestvuju i daju sugestije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ima li gradskog prevoza u toj strategiji? Dio opstina nema uopste prevoza, neke mjesne zajednice zavise od 1 autobusa, a vikendom nema prvoza sem na relaciji Pale-Lukavica?Yive li oni u Sokocu,Mokrom,Podgrabu mozda u IS ili se sve svodi na Lukavicu?

Ma ne voze se ovi gradskim prevozom. Ovo je dobro došlo, malo se napisalo, malo se skupilo i eto neka priča.