Predstavljen drugi broj časopisa “Čuvarkuća”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Udruženja za zaštitu životne sredine “Eko Željeznica” predstavili su večeras u Istočnoj Ilidži drugi broj Naučno-popularnog časopisa “Čuvarkuća”, čiji je cilj podizanje ekološke svijesti kod građana.

Glavni urednik časopisa “Čuvarkuća” Bojana Golijanin izrazila je uvjerenje da će i drugi broj ovog časopisa izazvati pozitivna reagovanja, kao što je to bio slučaj sa prvim brojem.

“Jako sam srećna što na području Sarajevsko-romanijske regije postoji časopis koji promoviše zaštitu životne sredine i koji će pomoći da se promijeni svijest građana o značaju zaštite životne sredine i da ih edukuje”, rekla je Golijaninova Srni.

Golijaninova je istakla da su najveći ekološki problemi globalne klimatske promjene, zagađenje, energetska kriza, ali da najveći problem predstavlja nedovoljno razvijena svijest stanovništva o značaju zdrave životne sredine na globalnom, ali i lokalnom nivou.

Prema njenim riječima, čitaoci u drugom broju “Čuvarkuće” mogu pronaći zanimljive tekstove o ekosistemskim servisima, genetski modifikovanim organizmima, tretmanu organskog otpada, odnosno o tome kako građani otpad mogu da pretvore u kvalitetan humus, ali i o zdravstvenoj ekologiji, štetnosti pušenja i brojnim drugim aktuelnim temama.

Golijaninova je izrazila nadu da će “Čuvarkuća” ući u osnovne škole kako bi bila bliža mladima, ali isto tako da će promijeniti svijest o ekologiji kod starijih.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životne sredine “Eko Željeznica” Ana Simović pojasnila je da je ovo udruženje osnovano s ciljem ekološke edukacije na svim nivoima.

Ona je dodala da je jedan od ciljeva Udruženja, kao i časopisa “Čuvarkuća”, podizanje ekološke svijesti građana o važnosti zdravog i očuvanog životnog ambijenta.

Glavni pokrovitelj “Čuvarkuće” je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments