Predstavljen audio-vizuelni i video-konferencijski sistem

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu danas je izvršena prezentacija audio-vizuelnog i videokonferencijskog sistema koji je, u svrhu unapređenja tehničkih uslova za rješavanje predmeta ratnih zločina, sa 107.000 KM finansirala EU.
Predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Senaid Ibrahimefendić istakao je značaj provedenog projekta za procesuiranje predmeta ratnih zločina i drugih predmeta koji se odnose na koruptivna krivična djela, navodeći da on sudovima pruža i ogromne tehničke mogućnosti da dokazni postupak dovedu do kraja.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milorad Novković ocijenio je da će unapređenje tehničkih uslova za rješavanje predmeta ratnih zločina, između ostalog, doprinijeti efikasnijem suđenju, kao i smanjenju putnih i drugih troškova svjedoka i vještaka.

On je naveo da će se videokonferencijski sistem koristiti i za provođenje mjera zaštite svjedoka u kantonalnim i okružnim sudovima gdje nije moguće organizovati odvojene prostorije za zaštićene svjedoke, te da će zaštićeni svjedoci moći svjedočiti i posredstvom video linka.

“Na ovaj način uvezan je veliki broj pravosudnih institucija u BiH, a očekujem da će u dogledno vrijeme sve pravosudne institucije u BiH koje imaju u nadležnosti procesuiranje predmeta ratnih zločina biti uvezane”, rekao je Novković novinarima nakon prezentacije audio–vizuelnog i videokonferencijskog sistema.

Delegacija EU u BiH je kroz projekat “Podrška pravosuđu BiH”, koji je finansiran iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 2009, omogućila nabavku opreme koja je danas predstavljena, kao i rekonstrukciju sudnice i pratećih prostorija.

Novković je istakao da su time stvorene sve pretpostavke za efikasan rad Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Šef Sekcije operacije za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Severin Štrohal rekao je da je BiH suočena sa najvećim brojem predmeta ratnih zločina u Evropi i šire, te da treba rješavati oko 1.300 predmeta sa poznatim počiniocima.

“Ovo bi predstavljalo veliki izazov za bilo koji pravosudni sistem u Evropi. Više stotina ovih predmeta moraće se procesuirati u kantonalnim i okružnim sudovima i nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat dati svoj doprinos u rješavanju ovih predmeta”, dodao je Štrohal.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments