Predstavljen „Atlas zločina nad Srbima“ – srpska stratišta iz 1992.

1

U okviru manifestacije „Sretenjski dani“ danas je na Palama predstavljen „Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“, u kojem su na više od hiljadu stranica obrađena srpska stratišta iz 1992. godine.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić rekao je novinarima da je u pitanju jedno od kapitalnih izdanja Republičkog centra, koje predstavlja najpregledniji prikaz stradanja Srba tokom 1992. godine.

On je istakoa da je riječ o prvom tomu u kojem je obrađeno 76 stratišta srpskoga naroda tokom 1992. godine, a u toku je izrada drugog toma koji se odnosi na 1993. i 1994. godinu, dok će se završni tom odnositi na zločine izvršene nad srpskim narodima 1995. godine.

„Cijenimo da će ovo kapitalno djelo na kraju imati oko 4.000 stranica sa svim ratnim godinama“, naveo je Nuždić.

Prema njegovim riječima, mora se težiti ka tome da se njeguje kultura sjećanja i pamćenja i da Centar dođe do svake lokalne zajednice kako bi ljudi bili upoznati o njihovom radu.

On je dodao da su paljanski srednjoškolci danas imali priliku da se upoznaju o radu Centra i o stradanju Srba tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nastavnik istorije u Srednjoškolskom centru „Pale“ Anica Gutalj rekla je da su učenici četvrtog razreda gimnazije imali priliku da čuju šta se to dešavalo srpskom narodu, te da je izuzetno važno za njih da se obrazuju u smjeru kulture sjećanja.

„Smatram da je to korisno i važno, pogotovo zbog dešavanja oko nas. Naša djeca treba da znaju šta nam se u prošlosti dešavalo, da pamte, ali i prenose dalje svoja saznanja“, izjavila je Gutaljeva i dodala da su učenici po tom pitanju posvećni i učestvuju u svim aktivnostima škole.

Gutaljeva kaže da u okviru škole imaju Tim za njegovanje kulture sjećanja gdje su prošle godine organizovali izložbu povodom 30 godina od nastanka Republike Srpske i početka Odbrambeno-otadžbinskog rata i da organizuju posjete značajnim mjestima iz nedavne prošlosti.

Prema njenim riječima, prošle godine su išli u Mostar, Prebilovce, Žitomislić, Trebinje, a ove godine u planu je posjeta Višegradu, Starom brodu, Dobrunu, Malom Zejtinliku.

Učenik četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Pale“ Anđela Vuković ističe da je svaka istorijska tema izuzetno važna, pogotovo za srpski narod koji ima karakteristiku da brzo zaboravi šta mu se sve dešavalo kroz istoriju, pa se zbog toga ponavljaju mnoge greške i zločini koji su nad Srbima vršeni.

„Posljednjih godina svi mnogo ulažu u očuvanje kulture sjećanja. Smatram da će nove generacije mnogo lakše i ozbiljnije shvatiti svu tu tematiku. Bitno je da pamtimo, a ne da zlopamtimo“, poručila je Vukovićeva.

U skopu „Sretenjskih dana“ večeras je u Kulturnom centru Pale planirano „Veče frule“, a specijalna gošća je Ivana Žigon.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kako se ono kaže jedna slika vrijedi ko hiljadu riječi. Slika sale kazuje sve, tužno skoro prazna sala. I ovo malo posjetilaca čitam da su angažovani iz Srednje škole i pohvale za njihovu profesoricu. Da su plasirane neke scene iz rijalitija vjerovatno bi, ma garant sala bi dupke bila puna. Zato ne treba se čuditi što nam se istorija ponavlja kao lošim đacima kroz više generacija. Ima i ona poslovica “ ko je spreman da zaboravi, mora biti spreman da mu se loše i ponovi“. Neka nam je svima dragi Bog na pomoći.