Predstava o Boletu Kometi oduševila mališane

0
Predstava o Boletu Kometi oduševila mališane

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi “Nevid teatra”, u koprodukciji sa Pozorištem “Jazavac” iz Banjaluke, izveli su danas u Istočnom Sarajevu lutkarsku predstavu “Pustolovine Boleta Komete”, kojom su oduševili mališane ovog grada, kao i ostale posjetioce 18.

Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017”.
“Riječ je o autorskom projektu Marka Dukića, odnosno o animiranoj bajci za djecu, mlade i odrasle koja prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti”, rekla je Srni glumica iz ove predstave Smiljana Marinković.

Prema njenim riječima, ova predstava je na izvjestan način spoj tradicionalnog pozorišta i modernog viđenja animiranog, crtanog filma, što je za nju bio poseban glumački izazov, jer na sceni nema klasičnog partnera.

Ona pojašnjava da ova priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim ocem, kojeg je otelo biće iz svemira.

Bole Kometa, dodaje Smiljana, na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te “putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta”.

“Poruka ove predstave je da spojimo djecu sa video igricama i njihovom potrebom za modernim tehnologijama, što je danas u 21. vijeku neminovnost, a da s druge strane sve to stavimo u formu tetra da djeca ne zaborave da je živa igra nezamjenjiva”, navela je Marinkovićeva.

Danas, četvrtog dana festivala, odigrana je i predstava “Zvezda lutalica”, koju su izveli članovi Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Ova priča govori o tome da je Zvezdanu dosadno na nebu, on želi da siđe na zemlju i upozna nove drugare, pri čemu nema iskustva u komunikaciji sa ljudima, ali ima čisto srce i želju za druženjem.

Kroz niz događaja, Zvezdan stiče nova poznanstva, zaljubljuje se i nauči da se dobro dobrim vraća.

Članovi “Otvorenog teatra” iz Mostara izveli su predstavu “Ptice bez granica”, u režiji Ivane Radić i Bojana Beribake.

U pratećem programu festivala, u popodnevnim časovima realizovani su kreativna radionica i Masters klas “Transformacija kod improvizovane lutke” koju je vodio Konstantin Karakostov iz Bugarske, a u 19.00 časova održan je “Omaž Radoslavu Laziću”, posvećen pokojnom profesoru Laziću, o kome bi trebalo da govori pozorišni i likovni kritičar Vojislav Vujanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments