Predsjednik posjetio gradilište studentskog doma i Ekonomski fakultet

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ozvaničio je danas na Palama početak radova na izgradnji novog objekta studentskog doma, poručivši da će se ovim objektom značajno podići kvalitet života i standarda studenata Univerziteta Istočno Sarajevo.

Nakon obilaska lokacije “Koran tri – Pale”, na kojoj je počela izgradnja doma, Dodik je u obraćanju brojnim građanima i zvaničnicima Republike Srpske i opštine poručio da je Univerzitet Istočno Sarajevo dobro organizovana zajednica, strateški važna za Republike Srpsku.

“Uloga Univerziteta biće da se nametne široj regiji, a to se ostvaruje i izgradnjom ovog doma. Izgradnjom ovog objekta pokazujemo naše opredjeljenje da budemo tamo gdje postoji potreba”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska, kao društvo odgovornih ljudi, vodi računa o obrazovanju.

“Na ovim prostorima je neprestano ulagano. Vlast u Srpskoj odnosi se prema Univerzitetu kao ustanovi koja ima ne samo obrazovni značaj, već i svojom organizacijom pokriva prostor koji je za Srpsku najbitniji”, naglasio je Dodik i dodao da Univerzitet Istočno Sarajevo svojim djelovanjem i radom osigurava život na ovim prostorima.

On je izrazio zadovoljstvo što Republika Srpska i u ovom vremenu nalazi snagu da krene sa novim investicijama.

“Posebno sam ponosan kao predsjednik Republike što sam imao priliku da, kao predsjednik Vlade, na Palama obezbijedimo značajne investicije kojima smo rješavali najznačajnije komunalne, obrazovne i druge probleme”, rekao je Dodik, navodeći kao primjer tunel Stambulčić, Osnovnu školu “Srbija”, Ekonomski, Filozofski i Pravni fakultet, te osposobljavanje Olimpijskog centra Jahorina.

On je naveo da je sve to potvrda opredjeljenja Srpske da se ovde trajno zadrži javna funkcija obrazovanja. “Republika Srpska ne smije da stane, mora se kretati, a to kretanje ostvaruje se kroz projekte”, naglasio je Dodik.

On je istakao da se Srpska nalazi na evropskom putu sa jasnim planovima i ciljevima. “Republika Srpska je opstala i tu ideju ne smijemo napuštati, već trebamo zajedno proslavljati naše uspjehe. Republika Srpska nije Palama ostala dužna i to je sada jedna od najsređenijih društvenih zajednica. Srpska je sada institucionalno stabilna i sposobna da ide dalje”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da Republika ovu godinu završava rastom bruto društvenog proizvoda, te konstatovao da u ovakvim krizama globalnog sistema opstaju samo oni koji ostaju zajedno.

PREDSJEDNIK SRPSKE OBIŠAO NOVU ZGRADU EKONOMSKOG FAKULTETA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je danas novu zgradu Ekonomskog fakulteta na Palama, koja bi trebalo zvanično da bude otvorena krajem novembra.
Dodik je napomenuo da je ovo projekat iz Razvojnog programa Srpske, za čiju realizaciju je odobreno 5,7 miliona KM.

“Impresioniran sam zgradom koja može da ispuni sve kriterijume, ne samo u obrazovnim, već i nekim drugim djelatnostima”, rekao je Dodik nakon obilaska nove zgrade fakulteta.

Dekan Ekonomskog fakulteta LJubiša Vladušić izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednika Srpske.

“Opremanje Ekonomskog fakuleteta bilo je malo usporeno zbog tendera i nabavki namještaja. Sada smo u fazi da očekujemo da za 15-tak dana studenti pređu u novu zgradu fakulteta”, rekao je Vladušić.

On je dodao da Ekonomski fakultet ima oko 1.200 studenata.


MUTABDŽIJA: VLADA U OBRAZOVANJE ULOŽILA 90 MILIONA KM

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je Vlada Srpske posljednjih godina uložila više od 90 miliona KM u oblast obrazovanja.

“Vlada Srpske je mnogo uložila u Pale i u istočni dio Republike Srpske. Nije bilo opstrukcija u izgradnji studentskog doma na Palama, već se iz tehničkih razloga nije moglo ranije krenuti u ovaj projekat”, rekao je Mutabdžija novinarima na Palama, gdje je predsjednik Srpske Milorad Dodik danas ozvaničio početak radova na izgradnji novog objekta studentskog doma.

Mutabdžija je napomenuo da je parafirao sporazum o dobijanju takozvanog austrijskog kredita za modernizaciju univerziteta, koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Srpske.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković izrazio je zadovoljstvo što se ušlo u projekat koji će riješti probleme studentskog standarda.

On je istakao da je Vlada Srpske do sada izdvojila 30 miliona KM za potrebe Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica zahvalio je Vladi Srpske, koja je prepoznala goruće probleme studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te izgradnjom novog doma pomogla da se poboljša studentski standard.

On je naveo da će smještajni kapacititet studentskog doma biti 600 kreveta.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/dodik-studentski-dom-izgradnja-okt-2013/] width=[54] height=[54] title=[Predsjednik posjetio gradilište studentskog doma i Ekonomski fakultet] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments