Predavanje za učenike o pirotehnici

0
Predavanje za učenike o pirotehnici

MILIĆI – Predstavnici Policijske uprave Milići upoznali su danas učenike u lokalnoj Osnovnoj školi „Aleksa Jakšić“ i Srednjoškolskom centru „Milutin Milanković“ o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava.

Pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Milići Bogdan Madžarević, koji je održao predavanje, rekao je da djeca ispod 14 godina ne smiju bez nadzora roditelja rukovati pirotehničkim sredstvima, osim u slučaju sredstava takozvanog prvog razreda, a to su bengalske šibice, prskalice, konfeti i slično.

„Sredstva drugog razreda mogu da koriste pod nadzorom roditelja, a trećeg ni u kom slučaju. To koriste samo ovlaštena lica, za neke javne priredbe i specijalne efekte“, rekao je Madžarević.

Madžarević je u izjavi Srni naveo da su kazne za neovlašteno korištenje pirotehničkih sredstava za fizička lica od 300 do 900 KM, a za pravna lica od 2.000 do 6.000 KM.

On je dodao da se pirotehnička sredstva mogu prodavati samo u prodavnicama koje imaju dozvolu za prodaju oružja, municije i drugih eksplozivnih sredstava.

Osnovac Aleksa Savić rekao je Srni da je na predavanju naučio mnogo o upotrebi pirotehničkih sredstava.

„Naučio sam da se petarda ne smije držati u ruci, niti paliti, jer može povrijediti onoga koji to radi“, naveo je Savić.

Dosadašnja iskustva su pokazala da su povrede šake, prstiju i očiju najčešće posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava, te da je riječ o dubokim povredama tkiva u kombinaciji sa opekotinama.

Cilj ove obrazovne kampanje pod nazivom „Petarde nisu igračke“ koju povodom prestojećih novogodišnjih i božićnih praznika organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, je da nastupajući praznici proteknu u bezbjednom okruženju, bez upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare