Predavanje za poljoprivredne proizvođače

0
Predavanje za poljoprivredne proizvođače

ZVORNIK – Svi poljoprivrednici koji žele da koriste sredstva agrarnog budžeta Republike Srpske dužni su da do 15. maja u poslovnicama Agencije za preduzetničke usluge upišu stvarno stanje poljoprivrednih površina, šta su na njima posijali ili planiraju da posiju kao i trenutno stanje stoke, rekla je danas u Zvorniku Radmila Mićić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Govoreći na stručnom predavanju, koje je gradsko Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti organizovalo u saradnji sa resornim ministarstvom i Poljoprivrednim institutom Srpske, Mićićeva je rekla da je ovo redovna aktivnost ministarstva, te da se teme dogovaraju sa lokalnim upravama.

Osim predavanja o temi „Procedure upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava-ažuriranje podataka“, današnje teme bile su i „Aktuelno stanje u proizvodnji kabaste stočne hrane i značaj kontrole njenog porijekla“, te „Izazovi u proizvodnji kukuruza i kako ih rješavati“.

Svetko Vojin iz Poljoprivrednog instituta prezentovao je učesnicima predavanja aktuelni sortiment sjemena krmnog bilja tog instituta.

„Riječ je o najvažnijim travno-djetelinskim smješama, s obzirom da je tema stočarstvo i ishrana stoke. U okviru ishrane najbitniji su troškovi i mi preko proizvodnje sjemena krmnog bilja, smanjivanjem troškova i povećanjem prinosa i kvaliteta utičemo da troškovi u stočarstvu, ukupno posmatrano, budu što niži“, istakao je Vojin.

Goran Ostić je naveo da predavanja sadrže jedan permanentan osvrt na proizvodnju u Republici Srpskoj, prije svega sa ciljem da se definiše šta treba učiniti kako bi se unaprijedila proizvodnja.

„Ovo je jedna šira tema koja podrazumijeva i osvrt na ono sa čim su se naši proizvođači u prošlosti susretali, kako trenutno stoje stvari i pogled kako bi moglo nešto da se unarijedi i postignu bolji rezultati u proizvodnji“, pojasnio je Ostić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments