Predavanje o značaju analize zemljišta

0

ZVORNIK – Značaj analize zemljišta za poljoprivrednike bila je tema današnjeg predavanja za 27 povratnika u opštini Zvornik, koji ovog proljeća treba da zasade malinu i zasiju krastavac kornišon.

Isporuka sadnica malina za ove povratnike planirana je za početak aprila, a za početak maja isporuka sjemena kornišona i sistema za navodnjavanje.

Povratnici za koje je održano predavanje obuhvaćeni su projektom „Ekonomska integracija manjinskih povratničkih porodica u opštini Zvornik“, ukupne vrijednosti oko 50.000 KM.

Korisnici koji su izabrani u okviru ovog projekta dobiće sadnice i sadni materijal da bi zasijali površinu od jednog do dva dunuma, te sisteme za navodnjavanje i besplatnu analizu zemljišta.

Sredstva za provođenje projekta obezbijedili su humanitarna organizacija CRS, Ambasada SAD u Sarajevu putem Fonda „Julija Taft“, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i opština Zvornik.

Predstavnik CRS-a Gordana Radić rekla je da će izabrani korisnici krajem sedmice uzeti uzorke zemljišta za analizu koja će biti izvršena u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Radićeva je navela da će za ove korisnike biti organizovan i niz teoretskih radionica i praktičan rad na terenu. „Oni neće biti prepušteni sami sebi, jer će biti angažovana Zemljoradnička zadruga `Voćar` iz Glumine kod Zvornika, koja će vršiti monitoring tokom vegetacije“, navela je ona.

Predavač sa banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Mihajlo Marković rekao je da poljopriredni proizvođači nedovoljno praktikuju analizu zemljišta, te istakao da bi prije sijanja trebalo da znaju o plodnosti svog zemljišta.

Marković je naveo da je potrebno da proizvođači znaju o značaju analize i postupku uzimanja uzorka, koji se sastoji od 10 do 25 pojedinačnih uzoraka uzetih sa različitih mjesta na parceli.

Organizator današnjeg predavanje je humanitarne organizacije CRS.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare