Predavanje o brendiranju i zaštiti autohtonih proizvoda

0

Na Palama je juče održano instruktivno predavanje o temi „Brendiranje proizvoda i zaštita geografskog porijekla“ s ciljem zaštite autohtonih proizvoda sa područja sarajevsko-romanijske regije. Na predavanju su učestvovali predstavnici Agencije za bezbjednost hrane BiH, Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, udruženja poljoprivrednika i poljoprivredni proizvođači. Cilj predavanja je da se pokušaju zaštititi i unaprijediti autohtoni proizvodi sararajevsko-romanijske regije, koji su prepoznatljivi,ali još uvijek nisu brendirani na tržištu, istakao je Nenad Koprivica, direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Slaviša Pandurević iz Agencije za pružanje usluga u poljoprivredi, područne jedinice Sokolac, kaže da je posljednjih godina smanjen plasman proizvoda sa ovog područja na tržištu BiH.

Dragan Brenjo, šef Odsjeka za bezbjednost proizvodnje u Agenciji za bezbjednost hrane kaže da je veoma važno da postoji zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača sa područja sarajevsko-romanijske regije da zaštite svoje proizvode na tržištu. Prema njegovim riječima, male zemlje poput BiH, na evropskom tržištu ne mogu konkurisati velikim količinama prehrambenih proizvoda, već je njihova šansa u zaštiti proizvoda koji imaju poseban kvaltet koji se pripisuje njihovom geografskom porijeklu.

Sada kada je uređen pravni sistem iz ove oblasti, potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se u narednom periodu na tržište plasirali što više zaštićenih domaćih prehrambenih proizvoda.

(www.palelive.com / RTV IS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare