Predavanja o zloupotrebama droga i društvenih mreža

0

VLASENICA- U okviru projekta „Prevencija maloljetničke delinkvencije“ u Vlasenici je danas održano predavanje za učenike osnovne i srednje škole o prevenciji zloupotrebe opojnih droga i negativnom uticaju društvenih mreža.

Predavanje je organizovano na inicijativu opštine, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Miladinović rekao je novinarima da su učenici upoznati o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža i ponašanju na internetu, kako da reaguju ako se te negativnosti pojave, kao i prevenciji korištenja opojnih droga.

„Edukujemo djecu koga da obavijeste ukoliko bude nekih negativnosti prilikom korištenja društvenih mreža, a kada je u pitanju droga, kako da prepoznaju potencijalne rizike s kojim se mogu sresti i u školi i van školskih aktivnosti i kako ne bi trebali da reaguju kada dođu u kontakt s opojnim drogama“, izjavio je Miladinović.

On je izjavio da Republika Srpska kao i cijeli region nisu izuzeti od negativnosti na društvenim mrežama niti od opojnih droga i da su učenici posebno rizična kategorija, dodajući da su reakcije učenika na predavanje pozitivne.

„Pokazalo se da većina učenika koristi društvene mreže, mi smo im ponudili smjernice te da u svakom momentu neku negativnost mogu da prijave na broj 122 ili putem društvenih mreža, sve što im se učini sumnjivim ne treba oni da provjeravaju, dovoljno je da prijave nama, da ništa ne ispituju jer mi smo tu da odreagujemo kako treba“, izjavio je Miladinović.

Šef kabineta načelnika opštine Vlasenica Danijela Damljanović izjavila je novinarima da su edukativna predavanja učenicima obrazovnih ustanova, inicijativa načelnika Miroslava Kraljevića, a nakon izražene potrebe prije svega Srednjoškolskog centra, gdje su prosvjetni radnici uočili negativno ponašanje učenika.

„Posumnjalo se da je korištenje nargile, a potencijalno i nekih narkotičkih sredstva izazvalo neprikladno ponašanje učenika, kao i korištenje društvenih mreža i pretjerane ekranizacije“, izjavila je Damljanovićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Milorad Vlačić“ Pajisija Petrović novinarima je rekao da predavanju, koje je značajno za sve, prisustvuje 95 posto učenika centra.

„Društvene mreže, nagoni i porivi učenika za nekim sredstvaima koje ih u trenutku čine srećnim, neću reći droga, nego nargila, podstiču njihovu agresivnost i kada dođu u školu pokazuju određene oblike neprimjerenog ponašanja. Jedna doza nargile je ravna 200 cigareta, sve je to štetno i ima psihoaktivna dejstva na svIjest učenika“, dodao je Petrović.

Učenica Anđela Cvjetinović rekla je novinarima da se nije lično susretala sa problemima na društvenoj mreži.

„Poznajem neke osobe koje jesu, a jedna od njih je i poznata ličnost koja je trpjela vršnjačko nasilje i izvršila samoubistvo. Nargila je, nažalost,
popularna kod nas. nisam pristalica da se to koristi ,jer ima štetno dejstvo na mlade. Mislim da mladi treba da se posvete školi, nekim fizičkim aktivnostima, a ne porocima“, izjavila je Cvjetinovićeva.

Učenica Gorica Kojić izjavila je novinarima da su učenici na predavanju mnogo toga naučili i poručila svojim vršnjacima da na društvenim mrežama ne prihvataju prijateljstva nepoznatih ljudi.

Edukativno predavanje sutra će biti održano i za roditelje učenika, u kino sali Kulturnog centra u 15.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare