Predavanja o kvalitetnom uzgoju povrća

0

Na Palama je danas održano predavanje korisnicima podsticaja u plasteničkoj proizvodnji sa fokusom na adekvatno đubrenje, zaštitu i aktuelne radove u plasteniku, s ciljem upoznavanja učesnika o tehnologiji i neophodnim koracima u uspostavljanju savremene proizvodnje povrća.

Cilj predavanja „Savremena proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru“ jeste i povećanje broja proizvođača i njihovo osposobljavanje za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, rekla je koordinator područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milica Veletić.

Ona je dodala da su predavanja organizovana u okviru zajedničkog projekta Ministarstva, Američke agencije za međinarodni razvoj /USAID/ i Ambasade Švedske pod nazivom „Projekat razvoja tržišne poljoprivrede – Farma dva“ koji se realizuje na području Sarajevsko-romanijske regije.

Veletićeva je navela da je jedan od njihovih ciljeva da se manjim gazdinstvima, koji raspolažu manjim resursima za poljoprivrednu proizvodnju omogući da kroz sadnju različitih povrtnih kultura osiguraju dodatni prihodi.

„Akcenat smo stavili na jesenju sadnju povrtnih kultura, proizvodnju rasada i izbor mjesta za postavljanje plastenika. Osim stručnih predavanja, planiramo da organizujemo praktične obuke koje su korisnije za proizvođače. Nastavićemo da pratimo realizaciju projekta, obilazićemo proizvođače na terenu i pružati savjetodavne usluge“, istakla je Veletićeva i dodala da je period za sprovođenje poslovnog plana pet godina.

Ona je navela da su do sada plastenici dodijeljeni u pet opština – Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić napomenuo je da je opština putem podsticaja u prethodnih 18 mjeseci dodijelila 90 plastenika sa sistemima za navodnjavanje površine od 50 metara kvadratnih, najavivši da će konkurs za novu dodjelu biti raspisan na proljeće.

„Imali smo danas zadovoljstvo da ugostimo eminentnog stručnjaka iz oblasti plasteničke proizvodnje profesora Aleksandru Govedaricu Lučić, koja je održala predavanje korisnicima podsticaja s ciljem unapređenja njihovog znanja“, rekao je Ikonić.

On je naglasio da vlada veliko interesovanje građana za nove podsticaje koji su planirani u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da budu dodijeljeni na proljeće.

Cilj petogodišnjeg projekta „Farma dva“ jeste rast izvozne konkurentnosti kroz rad sa poljoprivrednicima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare