Pravosuđe BIH krivo za zastoj u traženju nestalih Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije ističu da je došlo do totalnog zastoja u procesu traženja nestalih lica, posebno iz reda srpskog naroda, za šta su najoštrije okrivili Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Institut za nestala lica u BiH i Međunarodnu komisiju za traženje nestalih lica /ICMP/.

„Tražimo odgovornost za institucije i pojedince koji su zakazali u ovom procesu, od Suda i Tužilaštva BiH tražimo da procesuiraju sve odgovorne za izmiještanje grobnica, dok od Vlade Republike Srpske tražimo da reorganizuje Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske“, rekao je novinarima predsjednik koordinacije Sarajevsko-romanijske regije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Mirko Vranić.

Tokom sastanka ove organizacije danas u Istočnom Sarajevu razmatrano je pitanje objektivnosti u procesuiranju ratnih zločina, kao i uticaj politike na rad Tužilaštva BiH, predaje dokaznog materijala u vezi sa zločinima nad Srbima koji je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH, a od poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatraženo je da „izglasaju nepovjerenje“ predsjedavajućem tog doma Šefiku DŽaferoviću zbog osnovane sumnje da je kriv za stradanje Srba u Vozući.

„Ukoliko se pomenute institucije i pojedinci ogluše o naše zahtjeve, organizovaćemo građansku neposlušnost u Istočnom Sarajevu“, poručio je Vranić.

Obraćajući se okupljenima na sastanku, on je podsjetio da je samo u Sarajevu tokom priteklog rata nestao 821 Srbin, dok broj nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije iznosi 1.158.

Ono što najviše boli, ističe on, jeste činjenica da za tragične sudbine ovih ljudi još niko nije odgovarao, pošto i Sud i Tužilaštvo BiH sve vrijeme provode selektivnu pravdu.

Prema njegovim riječima, u Spomen-kosturnici u Istočnom Sarajevu čak 275 posmrtnih ostataka godinama čeka na identifikaciju.

„Plašim se da neko želi da mi biološki nestanemo, pa da prikrije ratne zločine nad Srbima sa ovih prostora Republike Srpske“, rekao je Vranić.

Advokat porodica nestalih Milan Romanić smatra da, nažalost, politika ima presudan uticaj na rad Suda i Tužilaštva BiH, kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

„Sud BiH svojim postupcima ne vodi ka pomirenju, nego još više produbljuje nesporazume i podjele među narodima, a činjenica da je od ukupnog broja procesuiranih za ratne zločine čak 80 odsto Srba, govori o objektivnosti tog suda“, kaže Romanić.

On izražava bojazan da određene sarajevske političke strukture nastoje da na taj način promijene karakter rata u BiH i da na nekoj međunarodnoj konferenciji, možda, u pitanje dovedu i opstanak Republike Srpske, što srpski predstavnici u vlasti nikako ne smiju da dozvole.

Romanić je pozvao porodice nestalih ali i medije da pojačaju pritisak na Sud i Tužilaštvo BiH da bi se obezbijedio ravnomjerniji pristup procesuiranju ratnih zločina.

Član Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar rekao je da odgovore na pitanja o sudbini nestalih Srba isključivo moraju dati Sud, Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH, u čemu bi trebalo da prednjače srpski kadrovi, što do sada nije bio slučaj.

Prema njegovim podacima, u Srpskoj je evidentirano 5.380 nestalih, od toga je riješeno 4.100 slučajeva, pri čemu je 3.600 lica identifikovano, ali na identifikaciju još čeka 650 nestalih Srba.

Manipulacije, obmane i laži, ističe on, glavne su prepreke za efikasnije traženje nestalih Srba u BiH.

On smatra da je riječ o „planiranom haosu“, gdje se srpske žrtve i porodice omalovažavaju na svakom koraku u FBiH, tako da nikome nije jasno kako to da je na iskopavanje na sarajevskom smetljištu potrošeno 1,7 miliona KM, a rezultata nema.

„To će nam se desiti i na Kazanima“, upozorava Krčmar i naglašava da se „tajna krije na groblju u Visokom i arhivi federalne komisije za traženje nestalih, koju je vodio Amor Mašović“.

Krčmar je ukazao i na poražavajuću činjenicu da potvrde o smrti stradalih Srba u centru za identifikaciju u Modriči, na dokumentima sa hrvatskom šahovnicom, izdaje patolog iz Vinkovaca, jer taj posao nije dozvoljen Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci, na čijem je čelu poznati i priznati patolog Željko Karan.

Obraćajući se okupljenima, Karan je rekao da Zavod „i hoće i može“ da radi DNK-analize i identifikaciju, ali da su DNK-a analize preskupe, dok za identifikacije, koje spadaju u domen istražnih radnji, nema nadležnosti.

Ratni vojni invalid i otac tri poginula borca Vojske Republike Srpske Marinko Bjelica iz Trnova nije štedio kritike na račun srpskih političara u institucijama BiH, i od predsjednika Republičke organizacije porodica nestalih i zarobljenih lica Nedeljka Mitrovića zatražio je ostavku, a slične stavove iznijela je i Radomirka Duvnjak u ime porodica i nestalih lica sa područja Vlasenice.

Mitrović je rekao da se ne smatra odgovornim za probleme koji koče rad organizacije na čijem se čelu nalazi, ističući da pravi problem leži u Institutu za nestala lica BiH, „od koga nema nikakave koristi“.

I on se založio za punu afirmaciju Zavoda za sudsku medicinu u Banjaluci.

Na sastanak su pozvani i predstavnici Suda i Tužilaštva BiH, kao i Instituta za nestala lica u BiH, ali se niko od nadležnih nije odazvao tom pozivu, pa čak ni srpski predstavnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare