Pravoslavna psihoterapija važna za lica sa Daunovim sindromom

0

Na Jahorini je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene komplementarne metode socijalne rehabilitacije lica sa Daunovim sindromom, među kojima su molitva i pravoslavna psihoterapija jedne od najvažnijih.

Na konferenciji, koju je organizovao „Daun sindrom centar“ Banjaluka, učestvovali su studenti i profesori Medicinskog fakulteta u Foči, te sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Direktor „Daun sindrom centra“ Banjaluka Zoran Jelić istakao je da je pravoslavna psihoterapija integralna i da su se od nje razvile sve psihoterapije.

„U Americi imamo 500 vrsta psihoterapija, ali svi se vraćamo ovoj“, rekao je Jelić novinarima.

Prema njegovim riječima, danas je govoreno i o logoterapiji koju će primjenjivati zajedno sa defektolozima u radu sa osobama sa Daunovim sindromom, kao i o terapijama sa psima.

Jelić je dodao da je cilj „Daun sindrom centra“ da otklone najveći problem lica sa Daunovim sindromom, a to je osjećaj otuđenosti koji izaziva invaliditet.

„Osobe sa Daunovim sindromom se ne rađaju kao lica sa invaliditetom, već to postaju zbog osjećaja otuđenosti. Bitno je da promijenimo stav roditelja. Stigma je razorila tu porodicu, shvatili su da je njihovo dijete sa one strane margine društva i žele da ga zaštite ostavljajući ga u kući“, objasnio je Jelić.

On podsjeća da je 2016. godine na Jahorini pokrenut projekat socijalne rehabilitacije ovih lica pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i da je postavljena teza „Šta to osobe sa Daunovim sindromom mogu, a ne šta ne mogu?“

Viši asistent na studijskom programu Specijalne edukacije i rehabilitacije pri Medicinskom fakultetu u Foči Ivana Zečević rekla je da je na konferenciji bilo riječi o značaju duhovne psihoterapije, molitve i vjere, koje su i te kako važne u životu svakog čovjeka.

Ona je navela da joj je drago što na Jahorini sa kolegama i studentima promovišu dugogodišnju saradnju sa „Daun sindrom“ centrom iz Banjaluke.

Zečevićeva je rekla da je ovo dobra prilika za njihove studente da prošire praktična znanja u radu sa djecom koja imaju Daunov sindromom.

Prisutnima se video-linkom obratio NJegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i njemački Grigorije koji je rekao da se direktor „Daun sindrom centra“ Banjaluka Zoran Jelić trudi da ovu ustanovu poveže sa Crkvom, molitvom i pravoslavljem, ali isto tako i sa strukom – psiholozima i ljudima koji su osposobljeni da se bave zaštitom i pomoći ljudima sa Daunovim sindromom.

„Srećan sam zbog toga. Dva do tri puta u životu sam bio u takvim ustanovama. Postojanje takvih ustanova je veoma bitno jer pružaju zaštitu i ljubav tim ljudima. LJudi sa Daunovim sindromom ni po čemu ne zaostaju za nama, imaju ljubavi i veliko srce. Nikada nisam osjetio toliko ljubavi nego kada sam jednog Božića bio među tom djecom“, istakao je episkop diseldorfski i njemački.

Vladika Grigorije poželio je „Daun sindrom centru“ srećan rad, ističući da je njihovo djelovanje uvijek plodotvorno.

Konferencija je održana u okviru Kampa socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom Jahorina.U okviru Kampa organizovana je i škola skijanja za djecu sa Daunovim sidromom.

Pokrovitelj Kampa i škole skijanja je Olimpijski centar „Jahorina“ uz podršku gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare