Pravilnik o usklađenom radu HE Višegrad i HE Bajina Bašta

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas potpisan Aneks pravilnika o usklađenom radu hidroelektrana “Višegrad” i “Bajina Bašta”.Aneks su potpisali predstavnici Direkcije za upravljanje proizvodnjom “Elektroprivrede Republike Srpske”, Dispečerske službe “Elektroprivrede Srbije”, te preduzeća “Hidroelektrane na Drini” i drinsko-limskih hidroelektrana “Bajina Bašta”.
Direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić rekao je da je aneksom definisan optimalan rad hidroelektrana prilikom velikih i malih voda, te da je nastao na osnovu iskustva iz decembra 2010. godine kada je na Hidroelektranu “Višegrad” stizalo rekordnih 3.800 metara kubnih vode u sekundi.

Lakić je pojasnio da je ovo učinjeno da bi se stvorio prirodni tok rijeke Drine u toku gradnje Andrićgrada i obaloutvrdnog zida oko njega.

Aneksom je predviđeno da u vrijeme velikih voda, preko 1.700 metara kubnih u sekundi, HE “Bajina Bašta” kotu pomjeri na 285 metara i ona će umjesto kod pregradne brane HE “Višegrad” biti 2,5 kilometara niže kod Novog mosta na Drini u Garči.

Istovremeno, u ovakvim prilikama HE “Višegrad” prilikom dotoka većeg od 3.300 metara kubnih vode u sekundi oboriće kotu na 336 metara.

Tehnički direktor drinsko-limskih hidroelektrana “Bajina Bašta” Radisav Matić rekao je da u novim uslovima i hidroelektrane moraju imati usklađen i odgovoran odnos.

“Izgradnja `Andrićgrada` navela nas je da korigujemo režim velikih voda, a da istovremeno naša dva hidroenergetska objekta nemaju veće gubitke u proizvodnji”, dodao je Matić.

Odredbe ovog aneksa važiće naredne tri godine, a njega će potpisati direktori elektroprivreda Srpske i Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments