Pozorište će biti moderan multifunkcionalan objekat

6

ISTOČNO SARAJEVO – Završetkom izgradnje zgrade pozorišta, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila skoro 1,9 miliona KM, građani Istočnog Sarajeva će dobiti moderan multifunkcionalan objekat kulture, izjavio je direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

Janković je naglasio da je glavni cilj formiranje regionalnog kulturnog centra sa kamernim teatrom, koji bi imao sopstveni ansambl.

„Idejni projekat Pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu je izvanredan, funkcionalan i savremen. Projektom je predviđena velika scena sa salom kapaciteta 250 mjesta, pomoćna višenamjenska sala, kao i prateći dijelovi -prostorije umjetničkog ansambla i administracije, prostorije tehničke pripreme predstava i prostorije instalacionih postrojenja“, rekao je Janković Srni.

Janković je istakao da je u prostornom, tehnološkom i infrastrukturnom smislu, pozorište potrebno opremiti za višenamjensko djelovanje, kao što je kamerni dramski i muzički teatar, održavanja koncerata, bioskopskih projekcija, kongresa i svečanih programa.

On podsjeća da je izgradnja Pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu počela 2003. godine, rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće zgrade Matične biblioteke /bivšeg vojničkog kluba/.

„Bila je neophodna nova prostorna organizacija zgrade. Vodilo se računa o mogućnostima iskorištenja postojećih gabarita i kapaciteta, uz dopune i prerade tamo gdje je to iz funkcionalnih i tehonoloških razloga opravdano“, rekao je Janković.

On ističe da se ovim projektom, postojeći objekat Matične biblioteke dijeli na dvije podcjeline – jednu, koja ostaje u funkciji biblioteke, i u okviru koje nisu predviđene značajnije izmjene, i drugu, koja se rekonstrukcijom i dogradnjom pretvara u pozorište.

Janković je dodao da nastavak izgradnje /druga faza/, koja bi trebalo da bude okončana do kraja februara, podrazumijeva izvođenje grubih radova, rušenje i demontaže, zemljane, betonske, zidarske i instalacione radove, dok će treća faza obuhvatiti nabavku i ugradnju sistema scenske mehanike, rasvjete i audio sistema.

„Ovaj savremeni pozorišni objekat kamernog tipa sadržaće trakt publike /ulaz-foaje-sala/, trakt pozornice, službene prostorije i radionice za pripremanje predstava“, naveo je direktor Kulturnog centra.

On je pojasnio da se sa nastavkom gradnje pozorišta krenulo početkom avgusta, ali da su se prvih mjesec dana radovi odvijali sporije jer temelji objekata koji su ranije rušeni nisu bili uklonjeni i nisu se uklapali u postojeći projekat, ali je to riješeno i sada radovi idu ubrzanom dinamikom.

„Izvođač radova je firma `Marvel` iz Istočnog Sarajeva, koja je u poznata po kvalitetu i poštovanju rokova izgradnje, tako da nema razloga da i ovaj projekat na vrijeme ne bude realizovan“, zaključio je Janković.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
6 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Opet i sve u I. Sarajevu !!! Po sistemu: Pale rade, Lukavicu grade… Gdje je tu ravnomjeran razvoj Grada I. Sarajevo???

Pokrivamo staru zgradu opštine, umjesto da uzesmo upravnu zgradu Jahorina osiguranja februara 2017 godine, praktično besplatno, jer bi rata kredita bila jednaka mjesečnoj renti za kafiće na šetalištu. Ne dadosmo staru zgradu opštine, objekat pored i kancelarije iznad policije, vlasništvo opštine ovim profiterima što prave zgrade, sve kao kompenzaciju da oni na opštinskom zemljištu o svom trošku u grubo izgrade zgradu pozorišta kod nove Crkve. Posle toga da Mila podpalimo da završi pozorište,bi on 100%, samo da ga otvori za ove izbore. Između više sjajnih ideja koje Pale ništa ne bi koštale i to predlaga zeleni Nikola Lazarević. Više puta je to pisao i na PALELIVE, ko je pošten to će potvrditi. Na izborima čovjek iznese toliko ideja i ponudi jasne projekte za Pale i regiju u naredna dva četvorogodišnja ciklusa. Mislim da je vrijeme da Mile sjede sa Nidžom i vidi šta sa Palama i Sarajevskoromanijskom i Gornjopodrinjskom regijom koja se prazni, ODE NAM LJUDI MLADOST. Treba Mile da shvati da ZELENA TRANSFERZALA o kojoj je govorio Nidžo u kampanji ide upravo preko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče. da ga posluša gospodina Lazarevića, da ne postanemo ovdje manjina za deset godina, da posluša i uvaži našeg… Čitaj dalje »

Kako se Vi vise predstavljate kao Slavisa ili kao Ribar? Koga vise interesuje Vase misljenje dobili ste 98 glasova iz cijele izborne jedinice 8 samo to govori da Vasi blogerski tekstovi na Palelive su postali jedna vrsta parodije. Iskreno stvarno se nasmijem citajuci sto bi rekao jedan nas komicar, gohotom se smijem. Nadjite sebi kakav posao. Lp

Moje ime je poznato redakciji, tako da ti ovaj botovski spin neće uspjeti. Da te možda ne boli što Nikola reče u kampanji da će se sve koncesije na minicentrale ispitati i poništiti?Nešto te žulja, pa imaš čudan botovski naziv? Malo razmisli, šta misliš da ipak nisam neko do ovih koji ipak misle svojom glavom?
Onih koji nisu za to da Palama upravljaju lopovi koji su uništili privredu i sad prave male četvrtaste zgrade u betongradu?

То што Пале нису изабрале ниједног посланика, најбоље говори о нама. Видите сад подјеле, видите како су се једни против других борили, чак и унутра партија које су имале сву логистику? Док сам ја причао о програму и нудио рјешења, други су једни на друге свашта говорили, куповали гласове и својом глупошћу и сујетом, те љубомором, тим злом српске душе, Палама нанијели страховит ударац. Мене је стид земље по којој ходам шта смо сами себи урадили, да данас Лукавица има седам посланика, ми једног компензационог? Зар толико мало вриједимо? Сигурно је да није тако, прије ће бити да ће увијек овако бити, све док овакви као овај коментатор ХИДРО ЕЛЕКТРАНА буду радили против интереса Пала, све пишући против човјека који је радио и градио, акције водио, спречавао тровање наше дјеце и свих грађана угрожавајући лични живот тим чином, који је задужбине правио, стипендирао десетине младих људи…….. Док су они за које ради паљанску привреду уништили, шуму опљачкали, земљу отровали отпадом из Високог, оставили нас бе извора питке воде, односно, довели нас до овог стања имбецилности, гдје само пар „бизмиСмена“ прави зграде од сумњиво стечених првих милиона? Због таквих коментатора, односно партија за које такви раде, Пале немају нову зграду општине,… Čitaj dalje »

Извините али зар није господин Станишић изабран у парламент а он је колико знам са Пала?