Poziv nadležnima da preduzmu mjere

0

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović pozvao je danas nadležne da preduzmu mjere kako bi se prevazišao problem nastao ispisivanjem teksta sa riječju genocid na spomeniku stradalim Bošnjacima u Višegradu.

Otvoreno pismo s molbom za preduzimanje mjera Popović je poslao javnom pravobraniocu Republike Srpske Slobodanu Radulju, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petru Đokiću, ministru unutrašnjih poslova Stanislavu Čađi i ministru uprave i lokalne samouprave Srpske Lejli Rešić.

U pismu se podsjeća da je 26. maja ove godine na muslimanskom groblju Stražište vršen ukop posmrtnih ostataka “uglavnom i navodno pronađenih u akumulacionom jezeru HE `Bajina Bašta`”, koji je kao skup uredno prijavljen, a od lokalne vlasti se nije ništa posebno tražilo.

“Iako je u skoro isto vrijeme održavana ceremonija obilježavanja 20 godina od osnivanja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske opštinska vlast se trudila da sve protekne mirno kako bi takva poruka bila poslata i u svijet.

Ipak skandal nije izbjegnut jer je na groblju Stražištu, za vrijeme ukopa posmrtnih ostataka od strane Udruženja Bošnjaka `Ćuprija` postavljeno spomen-obilježje na kome između ostalog piše da je ono posvećeno `žrtvama genocida`”, navodi se u pismu načelnika opštine Višegrad.

Popović naglašava da je opozicija predvođena SDS-om, ne konsultujući lokalnu vlast, već poslala otvorena pisma o ovom događaju, iako su po ovom pitanju interesi zajednički, sa zahtjevom da se sa spomenika izbriše riječ “genocid”, ujedno najavljujući protestni skup za 1. jun.

“Ne treba ni spominjati koliko je srpski narod propatio na ovim prostorima i koliko je osjetljiv na riječ `genocid` jer se teškom mukom borio protiv satanizacije i dokazao da nije genocidan”, navodi se u pismu načelnika opštine i dodaje da ovakvi događaji nisu potrebni Višegradu koji želi mir i prosperitet i koji se okrenuo budućnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare