Poziv mladima na obuku za izradu narodne nošnje

0

SOKOLAC – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Zavičaj“ poziva mlade da se prijave na obuku za izradu narodnih nošnji u okviru projekta „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“, čija je vrijednost oko 13.000 KM.

Koordinator ovog projekta Slobodan Komlenović rekao je Srni da će obuka početi 20. novembra na Sokocu, te da je to praktični dio ovog projekta, koji je KUD „Zavičaj“ pokrenuo krajem aprila prošle godine.

„Poželjno je da ovu obuku prođu mladi do 35 godina i pozivam ih da se prijave KUD `Zavičaj` ili na broj 065/663-521“, poručio je Komlenović.

On je istakao da se do sada za ovu obuku prijavilo pet žena, koje će nakon tromjesečne obuke početi da šiju originalnu narodnu nošnju za članove KUD-a, a zatim i po narudžbi.

Komlenović je dodao da će se obuka održavati u večernjim časovima u poslovnom prostoru porodice Komlenović opremljenom prema svim zahtjevima projekta, u Ulici Borka i Ratka Radovića na Sokocu.

On je rekao da će u trećoj fazi projekta članovi „Zavičaja“ obići ruralna područja opštine Sokolac, prikupiti sve potrebne informacije od starijih mještana, da bi u avgustu izdali publikaciju o narodnoj nošnji, tradiciji i običajima romanijsko-glasinačkog kraja, što je jedan od ciljeva projekta.

„Da bi zaštitili od zaborava kulturnu baštinu ovog kraja potrebno je da predstavljamo nošnju kakva je zaista bila, postignemo jednoobraznost, omogućimo nastupe samo registrovanih izvornih društava i izbjegnemo uobičajenu šarolikost, koja daje iskrivljenu sliku narodnih običaja i tradicije“, naglasio je Komlenović.

Krista Jovanović je jedan od članova sokolačkog „Zavičaja“ i osim izvornog pjevanja kojim se bavi u ženskoj grupi ovog društva, baviće se i izradom narodnih nošnji.

„Obuku će voditi Borka Ješić iz Rogatice, koja ima sertifikat za izradu narodnih nošnji, što meni i nadam se, mlađim polaznicima predstavljati zadovoljstvo u radu na zaštiti od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“, ističe Jovanovićeva.

Projekat „Zaštita od zaborava kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja“ realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, finansira EU, a provodi UNDP.

KUD „Zavičaj“ osnovan je u aprilu 2017. godine na Sokocu, ima oko 10 članova u ženskoj i muškoj izvornoj grupi i bavi se njegovanjem izvorne tradicije i zaštitom kulturne baštine romanijsko-glasinačkog kraja.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare