Pozitivan migracioni saldo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na područje opštine Istočno Novo Sarajevo prošle godine doselilo se 380 lica, od kojih iz Federacije BiH 111, Brčko distrikta dva, a iz drugih opština Republike Srpske 267.
U istom periodu, iz ove opštine se odselilo 153 stanovnika, od kojih se u FBiH odselilo 43, u druge opštine Republike Srpske 110, dok se u Brčko distrikt nije odselilo nijedno lice, saopšteno je iz ove opštine.

„Koristeći migracioni saldo kao kriterijum za ocjenu razvoja opštine, Istočno Novo Sarajevo slobodno možemo uporediti sa drugim pozitivnim primjerima razvijenih gradova i opština u Srpskoj, kao što su Banjaluka i Bijeljina“, ističe se u saopštenju.

Iako je po broju stanovnika znatno manja od Banjaluke i Bijeljine, ova opština posljednjih godina procentualno bilježi veći priliv stanovnika iz drugih sredina u odnosu na ta dva grada koji imaju kvantitativno najveći pozitivni migracioni saldo u Republici Srpskoj, a odmah iza njih je Istočno Novo Sarajevo.

U periodu od 2011. do 2015. godine broj doseljenih stanovnika u Istočno Novo Sarajevo iznosi 1.222 lica, a odseljenih 897.

U saopštenju se ističe da je Istočno Novo Sarajevo opština koja ima izuzetno povoljan geografski položaj, odličnu povezanost drumskim saobraćajem, dok je aerodrom Sarajevo udaljen samo dva kilometra od centra opštine.

„Sjedišta mnogih instutucija BiH, entitetskih i lokalnih javnih institucija smještena su na području opštine, a ona se može pohvaliti i prestižnom infrastrukturom i životnim okruženjem, što je u velikoj mjeri uticalo na pozitivan migracioni saldo stanovništva“, navode iz ove opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare