Požar na Ravnoj planini pod kontrolom – hitne službe dežuraju

1

Požar na Ravnoj planini i dalje je pod kontrolom i nema opasnosti da će se širiti, a sve hitne službe koje su učestvovale u gašenju neprestano dežuraju u blizini požarišta, rekao je za Srnu rukovodilac Službe civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek.

On je istakao da bi kiša koja je najavljena za danas mogla u potpunosti ugasiti požar, te da je olakšavajuća okolnost to što vjetar duva smanjenim intenzitetom.

„Najvažnije je da cisterne mogu da prođu putem koji smo napravili i da dovezu vodu do mjesta gdje se vatra nalazi. Glavni dio krize je prošao, ali moramo biti oprezni i truditi se da u potpunosti ugasimo vatrenu stihiju“, naglasio je Elek.

Prema njegovim riječima, lokacija koju je zahvatio požar veoma je nepristupačna i geografski veoma pogodna za širenje požara, koji je, da se nije na vrijeme reagovalo, imao tendenciju da napravi ogromne posljedice.

Elek poručuje da je blagovremenom reakcijom izbjegnuto da se požar proširi na Ski–centar „Ravna planina“, kao i na turistički kompleks na Jahorini.

„Postojala je i mogućnost da se zagadi izvor Paljanske Miljacke, što bi bilo ravno ekološkoj katastrofi. Lokacija se nalazi u sunčanoj strani, ima mnogo vjetra, a nemoguće je bilo pristupiti cisternama i kamionima“, istakao je Elek i dodao da uzrok požara za sada nije poznat.

On kaže da nadležni policijski ograni dolaze na lice mjesta svakodnevno i preduzimaju sve mjere s ciljem utvrđivanja uzroka vatrene stihije.

Rukovodilac Službe civilne zaštite opštine Pale rekao je da su veliku pomoć imali i u lokalnom stanovništvu, a javljali su se i ostali stanovnici Pala, čime su pokazali solidarnost i društvenu odgovornost.

Požar na Ravnoj planini je u subotu, 14. avgusta, zahvatio dio šume, a po pozivu šumara odmah su reagovale hitne službe i sve vrijeme su na licu mjesta.

U gašenju učestvuju radnici Šumskog gazdinstva „Jahorina“ sa Pala, pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočno Sarajevo, kao i pripadnici Službe civilne zaštite opštine Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka cast i hvala svima koji su ucestvovali u gasenju pozara.