Povlačenje saglasnosti u skladu sa Ustavom BiH

0

BANJALUKA – Republika Srpska može povući saglasnost sa sporazuma kojima su prenesene nadležnosti na BiH, jer Ustav BiH nijednom odredbom to ne zabranjuje, tvrde pravni stručnjaci povodom najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će biti predloženo povlačenje saglasnosti Srpske na sporazume o vojsci i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević rekao je da to što Ustav BiH nijednom odredbom ne zabranjuje entitetu da se povuče iz sporazuma o prenošenju nadležnosti, daje pravo entitetu da se povuče.

On je naglasio da su Ustavom BiH propisane nadležnosti koje, u odnosu na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, imaju institucije na zajedničkom nivou, a članom Ustava definisano je da će BiH preuzeti dodatne nadležnosti o kojima se postigne sporazum entiteta, što je bio slučaj sa Oružanim snagama i VSTS-om.

„Iz takve odredbe Ustava proizlazi da je za sve vrijeme za koje BiH vrši preuzetu nadležnost potrebna saglasnost svakog od entiteta od kojeg je preuzeta, što znači da čim jedan od entiteta povuče saglasnost, prestaje da važi sporazum entiteta koji je prethodio preuzimanju nadležnosti, a time u odnosu na taj entitet koji je povukao svoju saglasnost prestaje ne samo da važi taj sporazum, već i pravo BiH da vrši preuzetu nadležnost na teritoriji tog entiteta“, izjavio je Blagojević za „Glas Srpske“.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić rekao je da nadležnosti koje su „prigrabljene BiH“, uz prinudu visokog predstavnika, nisu trajno prenesene.

„Republika Srpska uvek ima mogućnost, odlukama svojih organa, da ih sebi vrati, jer je ona dala nadležnost, a niko drugi nije donosio. Organi Srpske imaju nadležnost u tome, tim pre jer je to učinjeno zakonom, i to pod prinudom, tako da umanjuje njihov celokupni legitimitet“, istakao je Lukić.

On smatra da bi to vjerovatno izazvalo polemike, rasprave, te političke sukobe, ali ne više od toga jer prošlo je vrijeme „hvatanja za vratove“ i oružanih sukoba.

„Ne treba zaboraviti da je razlog za sve ovo poslednja nametnuta odluka visokog predstavnika“, naveo je Lukić i dodao da se mora poštovati ono što predviđa Ustav.

Dodik je juče rekao da će SNSD predložiti da Narodna skupština povuče odluke na zakone koji se tiču vojske, indirektnih poreza i o VSTS-u, te da se odbace svi zakoni izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, o čemu će se usaglašavati i sa drugim političkim partijama.

On je precizirao da se to odnosi na Sud i Tužilaštvo BiH, Obavještajno-bezbjednosnu agenciju, Agenciju za istage i zaštitu, kao i da se njihovim organima zabrani rad na prostoru Srpske i da im se da rok od nekoliko dana da napuste Srpsku.

Oružane snage BiH su osnovane 2006, a VSTS 2004. godine.

Ustavom je definisano da su u nadležnosti institucija BiH spoljna, spoljnotrgovinska, carinska i monetarna politika, finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH, politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila, sprovođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uspostavljanje, funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava, regulisanje međuentitetskog transporta i kontrola vazdušnog saobraćaja.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare