Povelja opštine hirurgu Dražanu Eriću

0

FOČA – Povelju opštine Foča koja se dodjeljuje u okviru Dana opštine dobio je docent medicinskog fakulteta Foča Dražan Erić.
Erić, koji se bavi plastičnom hirurgijom, dobio je najveće opštinsko priznanje za rad i izuzetan uspjeh u primjeni medicinskih naučnih dostignuća.

On je istakao da je najteže uspjeti u lokalnoj zajednici, te da je ovo priznanje zaslužio cijeli bolnički tim koji je uspješno izveo prišivanje odsječene šake.

„Lako je pokupiti nagrade u BiH ili ići po svijetu i držati predavanja, ali kada vas ljudi sa kojima živite i radite prepoznaju, to je, ipak, najveće zadovoljstvo“, naveo je Erić.

Povelja opštine dodijeljena je i Crkvenoj opštini fočanskoj za rad i izuzetan doprinos u raznim oblastima stvaralaštva od opšteg značaja.

Ove godine prvi put je dodijeljeno priznanje „Počasni građanin“, a uručeno je nekadašnjem generalnom direktoru Elektroprivrede Crne Gore Radi Filipoviću koji je 1992. godine, u toku ratnih dejstava, pomogao da privreda i stanovnici Foče dobiju električnu energiju iz alternativnog izvora.

„Kada sam bio u fočanskoj bolnici, uvjerio sam se da ranjenici drhte jer nema struje i grijanja. Zatim sam predložio da elektroprivrede Crne Gore i BiH prosjeku šumu i naprave dalekovod“, prisjetio se Filipović, koji je kao borac jedinice dobrovoljaca iz Nikšića učestvovao u odbrani srpskog naroda.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podnio je na današnjoj Svečanoj sjednici Skupštine opštine izvještaj o realizovanim projektima u protekloj godini, te najavio investicije za ovu godinu.

„Od predstojećih investicija, najznačajnija je obnova željeznog mosta na Drini koji je srušen u NATO bombardovanju prije 20 godina, te novi projekat energetske efikasnosti bolnice“, kaže Mašić.

On je podsjetio da će u ovoj godini biti završena i obnova primarnog vodovodnog sistema, a najavio je i gradnju 20 stanova za porodice iz kolektivnog centra, te 12 stanova za socijalno ugrožene porodice.

Na sjednici, kojom je obilježen 9. maj – Dan opštine, zahvalnice su dobili i Osnovna muzička škola Foča, Lovačko udruženje „Bakić“, pedijatar Štefica Savić, profesor srpskog jezika u penziji Luka Cicmil, poljoprivrednik Todor Filipović i fudbaler Rade Krunić.

Novčane nagrade od po 500 KM dobili su doborovoljni davalac krvi Božo Kalajdžić, predsjednik opštinskog Udruženja izbjeglih i raseljenih LJubiša Simović, učenik David Arsenić za podvig spasavanja drugarice iz rijeke Ćehotine, te uspješni studenti Marina Davidović i Dejana Lazović.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te predsjednici više pobratimskih opština iz Srbije i Crne Gore, kao i načelnici susjednih opština u Srpskoj i Federaciji BiH, a pročitana je i čestitka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zbog velikog doprinosa antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, Dan pobjede nad fašizmom u Foči se obilježava i kao Dan opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare