Povećana izdvajanja za novorođenčad i liječenje od steriliteta

0

ROGATICA – Skupština opštine Rogatica donijela je odluku o stimulisanju nataliteta u 2023. godini, prema kojoj će svakom novorođenom djetetu u ovoj lokalnoj zajednici biti dodijeljeno 1.100 KM, a bračnim parovima koji se liječe od steriliteta po 4.000 KM.

Načelnik ove opštine Milorad Jagodić rekao je Srni da je povećana podrška za novorođeno dijete sa dosadašnjih 1.000 na 1.100 KM, a bračnim parovima za liječenje steriliteta vještačkom oplodnjom sa 3.000 KM na 4.000 KM bez obzira na broj godina i pokušaja ovog vida liječenja.

Prema njegovim riječima, sve dok struka preporučuje i upućuje da se može liječiti sterilitet opština Rogatica pomaže bračne parove, znajući da je to zanačajna stavka za njihove porodične budžete.

„Imali smo iskustvo u prošloj godini gdje smo od 14 pokušaja imali sedam uspješnih izlječenja steriliteta, odnosno rođenja, što je najvrednije za zajednicu i što se ne može ničim platiti“, istakao je Jagodić.

On smatra da je to još jedan doprinos lokalne zajednice da pomogne roditelje koji imaju probleme da steknu potomstvo.

Odbornici Skupštine opštine Rogatica usvojili su i odluku o raspodjeli sredstava od prodaje šumskih drvnih sortimenata, prema kojoj u opštinski budžet godišnje bude doznačeno oko 800.000 KM.

Jagodić je istakao da se ta sredstva u ovoj lokalnoj zajednici troše u skladu sa Zakonom o šumama, koji je i regulisao da budu utrošena u infrastrukturu, popravku kamionskih puteva, te u modrenizaciju nekih pravaca i ulica i vodovodnu mrežu.

On je dodao da lokalna uprava nastoji da, na cijelom šumskoprivrednom području kojim gazduje rogatičko Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ i koje se uglavnom poklapa sa administrativnim granicama ove opštine, ta sredstva ulaže prvenstveno na područja na kojima i nastaju, ali i ravnomjerno, savjesno i namjenski troši.

Jagodić je podsjetio da su odbornici na prethodnoj sjednici usvojili budžet opštine Rogatica za 2023. godinu u iznosu od oko 8.000.000 KM, za koji kaže da nije ni razvojni, ali ni socijalni.

On je naglasio da je za investicije direktno iz budžeta planirano 1.200.000 KM, a osim toga lokalna uprava nastaviće investicije koje su u toku, među kojima je proširenje kapaciteta vrtića, rekonstrukcija gradske tržnice, nastavak izgradnje vodovoda koji se očekuje u martu, i treće faze gradnje sportske dvorane.

Jagodić je istakao da je ove godine završena druga faza izgradnje sportske dvorane, za šta je do sada izdvojeno više od 1.000.000 KM.

On je naveo da lokalna uprava nastavlja iznalaženje sredstava za treću fazu za koju će biti potrebno još oko 1.000.000 KM u 2023. godini, da bi krajem 2024, kako kaže, ovaj objekat bio završena u tom obimu da se u njemu mogu održavati neke manifestacije bitne za Rogaticu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare