Povećan vodostaj, nema opasnosti od poplava

0
Povećan vodostaj, nema opasnosti od poplava

FOČA – Obilne kiše povećale su vodostaj Drine, Sutjeske, Ćehotine i Bistrice na području opštine Foča, ali je ispod kote redovne odbrane od poplava, kažu u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Vodostaj rijeka povećan je tokom vikenda, a Bistrica izlila se na oranice u dijelu naselja Miljevina, gdje se izlivala i ranijih godina.

„Vodostaj danas ima tendenciju opadanja, a i stabilne vremenske prilike koje su meteorolozi najavili za naredne dane, podoguju opadanju vodostaja“, rekao je šef štaba Civilne zaštite opštine Foča Čedo Zelović.

On je naveo da Civilna zaštita svakodnevno prati situaciju na terenu i da će, u slučaju većih vodostaja, preduzimati mjere koje podrazumijevaju obavještavanje stanovništva o situaciji na terenu, te zbrinjavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju potrebe.

Zelović je napomenuo da je situacija na Hidroelektrani „Mratinje“ na rijeci Pivi redovna i da voda ne prijeti da se prelije na branu.

On je dodao da se fočanska Civilna zaštita suočava sa problemom nepostojanja mjernog instrumenta koji je ranije bio postavljen na Drini ispod mosta kod kazneno-popravnog zavoda, te da je bez njega vrlo teško procijentiti promjenu vodostaja Drine.

„Naš opštinski štab uputio je Republičkoj upravi Civilne zaštite zahtjev za obezbjeđivanje digitalnog mjernog instrumenta SEBA ili eventualno mjerne letve, koji će biti proslijeđen preduzeću `Vode Srpske` kako bi se vodostaj Drine u Foči mogao redovno pratiti“, rekao je Zelović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments