Povećan broj maloljetnika u vršenju krivičnih djela

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u proteklih 11 mjeseci 17 krivičnih djela počinilo je 19 maloljetnika, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.

Ona je istakla da su krivična djela počinila dva mlađa maloljetnika dobi od 14 do 15 godina i 17 starijih maloljetnika dobi od 16 do 17 godina, od kojih je jedan povratnik u vršenju krivičnih djela.

Tešićeva je naglasila da su za 11 mjeseci maloljetnici izvršili krivična djela pokušaj ubistva, krađe, teške krađe, izazivanje opšte opasnosti, tjelesne povrede, nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari, ugrožavanje bezbjednosti i krivično djelo izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

“Maloljetnici uglavnom čine krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, najčešće krađe”, pojasnila je Tešićeva.

Ona je naglasila da su u izvještajnom periodu u osam slučajeva maloljetnici bili žrtve izvršenja krivičnih djela.

Tešićeva je podsjetila da je u martu na Palama ubijena maloljetna Sofija Vukadin, a zabilježena su i dva krivična djela tjelesnih povreda nad maloljetnicima i po jedno krivično djelo zadovoljavanje polnih strasti nad djetetom, nasilje u porodici, izbjegavanje davanja izdržavanja, nasilničko ponašanje i ugrožavanje javnog saobraćaja.

“Ovi podaci su dovoljan pokazatelj da problemu maloljetničke delinkvencije svi segmenti društva treba da posvete više pažnje”, istakla je Tešićeva.

Ona je dodala da porodica i škola mogu i moraju prepoznati devijantna ponašanja kod maloljetnika i o tome obavještavati policiju i druge institucije, kako bi se na vrijeme reagovalo.

Tešićeva je naglasila da policija redovno provodi preventivne aktivnosti u oblasti sprečavanja maloljetničke delinkvencije, kao što su zabrana prodaje i točenja pića maloljetnicima, te organizovanje stručnih predavanja u školama.

“Naše aktivnosti se ogledaju u održavanju predavanja u osnovnim i srednjim školama sa jasno definisanim temama za učenike, nastavnike i roditelje”, istakla je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments