Potrebno poboljšati otkup mlijeka

0

FOČA – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas su, na dva odvojena sastanka, razgovarali sa rukovodstvom opštine Foča i poljoprivrednicima o mogućnostima unapređenja proizvodnje mlijeka, ali i ostalih vidova poljoprivrede. Istaknut je problem stagnacije u proizvodnji mlijeka, uprkos tome što je otkup zagarantovan, a isplate i premije su redovne.


Rečeno je da je zainteresovanost proizvođača u Foči mala, za razliku od okolnih opština u kojima se bilježi rast proizvodnje mlijeka.

Vlasnik bilećke mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje, koji je prisustvovao sastanku sa poljoprivrednicima, kaže da je u martu obavijestio opštinu Foča da ubuduće neće otkupljivati mlijeko na ovakav način jer za to ne postoji ekonomska osnova.

„Sve opštinske strukture su tada pokrenule određene aktivnosti da se otkup ne bi prekinuo. Cilj nam je da uvjerimo proizvođače da imaju sigurno tržište i da će se sve proizvedene količine moći da otkupe i naplate u dogovorenom roku“, kaže Vukoje.

On je napomenuo da u opštini Foča mljekara dnevno prikupi oko 300 litara mlijeka, što su količine koje bi trebalo da ima jedan ozbiljan proizvođač.

Načelnik opštine Radisav Mašić vjeruje da će, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, lokalna uprava uspjeti da zainteresuje proizvođače za proširenje kapaciteta.

„Dobili smo obećanja da će ići nabavka novih muzni grla i mislimo da poljoprivrednike stimulišemo, da organizujemo proizvodnju, a sa mljekarom `Pađeni` nastavimo dobru saradnju“, rekao je Mašić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić kaže da 40 odsto agrarnog budžeta ide u proizvodnju mlijeka.

„Najveći problem su usitnjena gazdistva. U opštini Foča imamo samo tri farme sa više od deset krava, a sa druge strane imamo problem u infrastrukturi i moraćemo zajedno da uložimo napore da poboljšamo puteve“, rekao je Pašalić.

On je dodao da je bitan i savjetodavni rad, te da se proizvođačima mora ukazati na pravilnu ishranu i držanje stoke i higijenu muže.

Na sastanku rukovodstva opštine Foča sa predstavnicima Ministarstva podržano je formiranje Zemljoradničke zadruge „Eko“, koja će imati zadatak da poveže fočanske poljoprivrednike i uspostavi tijesnu saradnju sa poljoprivrednim udruženjima radi zajedničkog nastupa na tržištu.

Zadruzi „Eko“, koju je osnovalo četvoro mladih inženjera poljoprivrede, na upravljanje će biti ustupljena stočna pijaca, a biće joj dodijeljena i jedna parcela za oglednu proizvodnju maline.

Jednim od zaključaka današnjeg sastanka, od Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatraženo je da pomogne popravku seoskih puteva u dva pravca, tamo gdje poljoprivrednici pokažu najviše interesovanja za proširenje proizvodnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare