Potrebno osavremenjavanje bolnice

0

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je zadovoljstvo stručnim i humanim dostignućima u Univerzitetskoj bolnici u Foči, ali je istakla potrebu osavremenjavanja ove ustanove, kao i realizacije projekata u kojima će pomoći vlade Republike Srpske i Srbije.

Golićeva je danas, nakon obilaska Univerzitetske bolnice u Foči i razgovora sa direktorom bolnice Veljkom Marićem, rekla Srni da je ova ustanova kod resornog ministarstva kandidovala projekat uvođenja novog, savremenijeg i efikasnijeg grijanja, po evropskim, ekološkim standardima.

„Takođe, vrijeme je da se realizuje i novi vid odlaganja smeća i medicinskog otpada“, istakla je Golićeva i dodala da će na ovom projektu u oko 24 opštine, koje gravitiraju rijekom Drinom, zajednički raditi resorna ministarstva Republike Srpske i Srbije.

Ona je iznijela zamjerku na nebrigu i nezainteresovanost lokalne vlasti Foče za ovu bolnicu, navodeći da je opština mogla finansirati barem postavljanje bolničke fasade, ili se angažovati na nekoj drugoj, simboličnoj pomoći.

Direktor bolnice Veljko Marić upoznao je Golićevu o prioritetnim projektima i dostignućima koje ova ustanova decenijama ostvaruje na pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu Gornjeg Podrinja, ali i šireg područja.

Golićeva je danas upoznata i o rezultatima nastavno-naučnog procesa Medicinskog fakulteta u Foči, koji je osnovan 1993. godine i koji ima četiri studijska programa, a na kome studira više od 1.000 studenata iz zemalja u regionu, i čiji se rad neposredno naslanja na Bolnicu.

Marić je istakao da je fočanska Bolnica u fazi završetka hemodijaliznog i palijativnog centra, da se radi i centralna sterilizacija, vrijednosti milion maraka, te da je u planu i instalisanje novog operacionog bloka.

Golićeva je večeras posjetila i gradilište novog studentskog doma u naselju Donje Polje, koji će imati 350 mjesta i korisnu površinu od oko 12.000 metara kvadratnih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare